Rekordní export amerických mléčných výrobků

V posledních dvou letech došlo k výraznému nárůstu amerického exportu mléčných výrobků, konkrétně v roce 2000 o 30 mil. USD (33 mil. EUR), čímž dosáhl hodnoty více než 1 mld.USD (1,1 mld. EUR). Podle údajů zveřejněných Americkou radou pro export mléčných výrobků se v roce 2000 zvýšil prodej šesti nejvýznamnějších nesubvencovaných výrobků - sýra, syrovátky, laktózy, zmrzliny, mléka a jogurtů - o 17 % na 533 mil. EUR. Prodej sušeného mléka a másla v témže období o 17 % poklesl na 202 mil. EUR. Celkový export sýrů dosáhl 47 mil. kg, což je o 22 % více než v roce 1999. Stoupající poptávka po funkčních potravinách vedla ke zvýšení dodávek syrovátky a syrovátkových proteinových koncentrátů, jejichž výše dosáhla 201 mil. kg, což představuje oproti roku 1999 zvýšení o 45 %. Export laktózy se v roce 2000 rovněž zvýšil, a to ve srovnání s předchozím obdobím o 25 %, tj. na 100 mil. kg, přičemž největší množství bylo exportováno do Japonska, Mexika, Koreje a Číny. Dramaticky vzrostl také export tekutého mléka a smetany, na 25 mil. kg, zatímco zmrzlina a jogurty zaznamenaly vzrůst relativně malý - o 2, resp. 1 %. Prodej sušeného mléka byl nejnižší od roku 1996, pouhých 84 mil. kg.

Dairy Industries Int., 66, 2001, č. 4, s. 11

Tisk

Další články v kategorii Potravinářství

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info