Rekordní pivní rok 2003: 162 litrů na hlavu!
16.01.2004 | Denik.cz
Každý Čech včetně kojenců a starců vypil v loňském roce 324 půllitrů piva. Vychází to z odhadů výroby, které zveřejnil svaz pivovarů a sladoven. To je absolutně nejvyšší spotřeba piva na hlavu na celém světě. Pivovary si mnou ruce, protože na rozdíl od ostatních zemí, kde se pije méně, spotřeba v Česku utěšeně roste. "Očekáváme, že celostátně přesáhne roční výstav piva 18,5 milionu hektolitrů," řekl včera Jan Veselý, šéf svazu, který je zároveň předsedou Evropského pivovarského konventu.
Výroba by tak měla být asi o tři procenta vyšší než v roce 2002. Pivovarníci však přiznávají, že částečně se na vyšší spotřebě podílejí cizinci. "Do statistik se samozřejmě započítává i to, co v té které zemi vypijí cizinci," vysvětlil Veselý. Spotřeba v přepočtu na obyvatele bude s největší pravděpodobností nejvyšší za posledních deset let, i v celé historii samostatného Česka. "Na spotřebu 160 litrů na osobu za rok jsme se poprvé dostali v roce 1971," dodal Veselý, který je spokojen s tím, že se konzumace konečně po létech stagnace zvedne.
Předloni pivovarníkům zhoršily celkový výsledek povodně, loni naopak žízni pivařů prospělo dlouhé a horké léto. "Za rok 2003 očekáváme meziroční nárůst prodejů o tři procenta,"řekl Alexej Bechtin, mluvčí Plzeňských pivovarů, největšího pivovarského uskupení v zemi.
"Zvlášť dynamicky se v rámci skupiny rozvíjí značka Velkopopovický Kozel. Největší podíl z prodejů však už tradičně připadá Gambrinusu,"dodal mluvčí. Tuzemská dvojka - Pivovary Staropramen - předpokládají, že odbyt meziročně zvýší asi o pět procent, Budějovický Budvar čeká výstav srovnatelný s předloňskem. Mezi malými pivovary je největší štikou humpolecký Bernard, který zaznamenal růst výroby o 13 procent. Výstav však zvedly i poličský a náchodský pivovar.
Utěšeně roste také vývoz. "Poprvé by mohl překročit dva miliony hektolitrů. Perspektivně očekáváme zvýšení vývozů až na dvojnásobek," uvedl Veselý.
Další články v kategorii Potravinářství
- Pivovar Strakonice prodal meziročně více piva, letos investoval i do automatizace chlazení (25.12.2025)
- ČSÚ: Živý kapr letos stojí 126,23 koruny za kilogram, mírně víc než loni (24.12.2025)
- Vláda souhlasí se záměrem obnovit daňové zvýhodnění vína, zákon připraví vlastní (23.12.2025)
- Čína zavádí vysoká cla na mléčné výrobky z EU, podle Bruselu neoprávněně (23.12.2025)
- Mýty italské kuchyně. Historik bourá legendy o ikonických pokrmech, čelí výhrůžkám (23.12.2025)
- Pavel Vacek: Kapr je jednička, sváteční polévky střídáme (23.12.2025)
- Potravinářská inspekce zjistila v tržní síti masné konzervy z dovozu falšované sníženým obsahem masa a s nedeklarovaným alergenem (23.12.2025)
- Zvěřina ze střediska na Mostecku táhne, zájem je o divočáka na guláš (22.12.2025)
- Peněženku moc nešetří, čas ale ano. Češi cukroví čím dál víc kupují (22.12.2025)
- Předvánoční víkend někteří věnují uzení masa (22.12.2025)

Tweet



