Řezníci: Některé evropské předpisy jsou zbytečné
17.10.2003 | Deník Litoměřicka
Plné ruce práce mají v posledním období řezníci na Litoměřicku. Přizpůsobují totiž své výrobny evropským normám. Někteří z nich upozorňují na to, že určitá nařízení mají jen úřednický význam a štkají na to, že je stojí spoustu peněz. "Je to papírová válka. Lpí se i na zbytečných maličkostech, které v zahraničí dodržuje málokdo," vyjádřila se Hana Poláčková, majitelka řeznictví. "Byli jsme v provozu v Německu a o kulatých rozích v provozovnách tam nikdo nic neslyšel," potvrdil její slova Vlastimil Chovaneček z jedné z litoměřických řeznických firem.
Podobný názor mají i ostatní. "Řada opatření je v pořádku a měla se dělat již dřív. Na druhou stranu zahrnují i zbytečnosti," připustil Zbyněk Zikmund.
Normy musí výrobci, kteří zpracovávají živočišné produkty, splnit do konce roku. Jinak se nebudou moci zaregistrovat u krajské veterinární správy. Firmy musí do například vybavit provozy bezdotykovými bateriemi, zmodernizovat šatny či zabránit takzvanému křížení cest, kdy se nesmí potkat nehotové suroviny a upravené produkty.
Řeznické sekery nesmí mít podle nových předpisů dřevěná topůrka, nebudou se smět také používat klasické dřevěné špalky. "Provoz právě přizpůsobujeme normám," informoval Zbyněk Zikmund.
Firma, kterou zastupuje Vlastimil Chovaneček, má již provoz přizpůsoben. Vyšlo ji to řádově na desítky tisíc korun. "Opatření ale vítám, protože vycházejí z logiky a mají svá opodstatnění. Kdo se ale nepřizpůsobil a nechal vše na poslední chvíli, může se nyní ocitnout v problémech," míní Vlastimil Chovaneček.
Další články v kategorii Potravinářství
- Ceny potravin v roce 2026: Levné máslo a brambory, zdraží káva či kakao (26.12.2025)
- Pivovar Strakonice prodal meziročně více piva, letos investoval i do automatizace chlazení (25.12.2025)
- ČSÚ: Živý kapr letos stojí 126,23 koruny za kilogram, mírně víc než loni (24.12.2025)
- Vláda souhlasí se záměrem obnovit daňové zvýhodnění vína, zákon připraví vlastní (23.12.2025)
- Čína zavádí vysoká cla na mléčné výrobky z EU, podle Bruselu neoprávněně (23.12.2025)
- Mýty italské kuchyně. Historik bourá legendy o ikonických pokrmech, čelí výhrůžkám (23.12.2025)
- Pavel Vacek: Kapr je jednička, sváteční polévky střídáme (23.12.2025)
- Potravinářská inspekce zjistila v tržní síti masné konzervy z dovozu falšované sníženým obsahem masa a s nedeklarovaným alergenem (23.12.2025)
- Zvěřina ze střediska na Mostecku táhne, zájem je o divočáka na guláš (22.12.2025)
- Peněženku moc nešetří, čas ale ano. Češi cukroví čím dál víc kupují (22.12.2025)

Tweet



