Rizikové potraviny vyžadují v létě obezřetnost

V letní přírodě, na koupalištích a v kempech je ochoten člověk udělat nejeden ústupek, aby ukojil hlad či žízeň. Kvůli nedostatku nabídky často konzumuje při rekreaci nápoje a potraviny, které jsou předraženy a mnohdy doslova zavánějí zdravotními problémy.

Mnozí obchodníci zneužívají svého výlučného postavení v přírodních rekreačních oblastech, zejména na koupalištích a v kempech, aby prodali doslova cokoli za pokud možno co nejvyšší cenu. Příslušné kontrolní orgány každoročně objeví vedle cenových prohřešků, šizení zákazníků i řadu nešvarů, hraničících s ohrožením zdraví. Rozteklé a znovu zmrazené zmrzliny, nefungující chladicí zařízení, nedodržování základních hygienických předpisů - to jsou jen namátkou vybrané prohřešky. Pokud si člověk nedá při nákupu potravin či jídel pozor, odnese to v lepším případě zvýšenou teplotou, bolením břicha a průjmy, v tom horším delším pobytem v nemocnici. V létě bývají rizikové zejména měkké cukrářské a lahůdkářské výrobky - měkké salámy, tlačenka, čajovky, sekané či mleté maso, které jsou živnou půdou pro množení mikroorganismů. Pokud je prodejce neuchová v chladicím zařízení při dostatečně nízké teplotě, mohou zdraví zákazníka ohrozit. Jak se má člověk proti těmto nástrahám bránit? Jak rozpozná, že například zmrzlina, kterou si chce koupit, je nekvalitní?

Pozorný kupující má šanci

Člověk by měl věnovat pozornost už samotnému prostředí, ve kterém se prodává. "Nekvalitní zmrzlinu zákazník stěží pozná, vidí však provozovnu, ve které ji kupuje," říká vedoucí odboru hygieny výživy Městské hygienické stanice v Praze Jitka Kahudová. "Pokud prodávající například přimíchává do čerstvé várky zbytky staré zmrzliny, vykazuje povrch změněnou barvu, zmrzlina je rozteklá nebo naopak s krystalky ledu, není radno takový výrobek kupovat," dodává. Podle ní o špatné hygieně svědčí i kalná voda v nádobce pro kleště, kterými se zmrzlina nabírá. Nejbezpečnější jsou originálně balené mražené mléčné výrobky - různé nanuky nebo polárkové dorty, připravované továrensky za mnohem přísnějších hygienických podmínek než v malých výrobnách, uvedla hygienička s tím, že je ovšem třeba dát pozor na jednou rozmrazené a znovu zmrazené výrobky. Podezřelé mohou být například výrobky, které jsou pomačkané, výrazně změnily tvar, nebo dokonce přebalované do náhradních obalů.

Pozor na krystalky ledu

Takové potraviny představují velké riziko. Když člověk zjistí, že v chladicím boxu prodejny jsou uloženy výrobky pokryté krystalky ledu, koupit by je neměl. U mléčných výrobků - sýrů, jogurtů - a také u uzenin jsou důležité spotřební lhůty. Také u porcovaných potravin je prodejce povinen mít vyvěšeno, dokdy je má zákazník spotřebovat. Mleté maso je možno bez rizika zpracovávat a konzumovat v den nákupu. Doporučuje se již při nákupu dbát na to, aby rizikové potraviny - například kuřata - byly chráněny vodotěsnými obaly a byly důsledně odděleny od ostatního potravinářského zboží. Vejce by se měla nakupovat nepoškozená, řádně značená a ne starší než dva týdny. Ze zeleniny a ovoce v našich klimatických podmínkách sice velké nebezpečí nehrozí, ale spotřebitel by měl vědět, že si je má vždy dostatečně umýt. I když češe ovoce přímo ze stromu, může být kontaminováno hmyzem nebo ptactvem. "Nebezpeční mohou být i česáči ovoce. Před časem způsobily epidemii na Slovensku i v Čechách dovezené mražené jahody, kontaminované hepatitidou A - žloutenkou," dodává Kahudová. Kupovat a dokonce bez umytí konzumovat ovoce od prodejců podél silnic nebo na neoficiálních prodejních místech je velké riziko. Určitě nestačí před jídlem otřít ovoce kapesníkem nebo o kalhoty. Některé viry nezničí ani teplá tekoucí voda. Argument, že to je lacinější než v kamenném obchodě, se tady může velmi vymstít.

Důležitá je příprava

Pokud člověk dostane chuť na teplou sekanou nebo čtvrtku kuřete, měl by vědět, že všechny výrobky tohoto typu musí být dostatečně tepelně opracovány. Kuřecí maso, ať už se dusí, peče nebo griluje, by mělo být u kosti dobře propečené, a to tak, aby tam nebyla krev. Při výběru sekané hodně napoví její barva, vůně a chuť. Předpis pro společné stravování udává, že syrové vejce může být podáno hostovi jen na základě jeho výslovné individuální objednávky - v bujonu je může mít teprve tehdy, když si o ně řekne. "Veterináři nám hlásí, že 60 procent i více chovů kuřat je salmonelózních. Proto počítejme s tím, že každá slepice i vejce může mít v sobě salmonelu. Před časem způsobila řadě lidí onemocnění s těžkým průběhem specialita, do jejíhož krému byla přidána vejce za studena," upřesnila doktorka Kahudová. Riziku salmonelózy je vystaven každý. Nejvíce však malé děti a starší lidé s jiným základním onemocněním a s oslabenou imunitou.

Nejčastější prohřešky při prodeji rizikových potravin a jídel:

* nechrání je vodotěsné obaly

* nejsou uchovávány v chladu

* jsou vystavovány přímému vlivu slunečních paprsků

* byly rozmrazeny a opět zmrazeny

* nebyly dostatečně dlouho tepelně upravovány

* vejce jsou poškozená a neznačená

Zeleninu a ovoce lze často koupit na ulici levněji než v kamenném obchodě, ale pochutnat si na nákupu bez náležitého umytí zavání velkým rizikem.

Tisk

Další články v kategorii Potravinářství

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info