Ryby jako zdroj želatiny
15.09.2000 | ÚZPI
Novým zdrojem želatiny může být vazivová tkáň ryb. Z kolagenu v ní obsaženého se hydrolýzou vyrobí želatina, která má některé přednosti proti želatině z hovězího nebo vepřového kolagenu. Ačkoli je její chuť neutrální, působí její přídavek do potraviny i jako zvýrazňovač chuti. Může být nabízena jako slabě nebo silně želírující, nebo jako přípravek bez želírovacích vlastností. Všechny tři formy mají široké spektrum použití od čiření šťáv přes výrobu potravin a cukrovinek ve formě želé po použití jako nesacharidický nosič nebo plnidlo pro sušené potraviny a nápoje nebo jako náhrada sacharidů nízkoenergetických výrobcích nebo jako zdroj bílkovin s vysokou výživově-fyziologickou hodnotou. Výhodou je, že může být použita do potravin, do kterých není přípustné použití aditiv z masa.
ZFL, 50, 1999, č. 1/2, s. 18 - 19 (sk)
Další články v kategorii Potravinářství
- Výrobce Olomouckých tvarůžků navýšil obrat i čistý zisk a plánuje stavbu výrobního závodu (15.05.2024)
- Česko za 20 let v EU marně hájilo pomazánkové máslo a tuzemský rum (14.05.2024)
- Státy EU schválily prodloužení volného obchodu s Ukrajinou, budou platit omezení (14.05.2024)
- Cukrovar Vrbátky loni zvýšil zisk na 117,6 milionů, firma chystá dividendy (14.05.2024)
- Ministerstvo zjednoduší dovoz potravin, omezí administrativu (13.05.2024)
- Vinaři z Česka získali ve Španělsku na Bacchus Madrid dvě velké zlaté medaile (13.05.2024)
- Potravinářská inspekce zjistila 2,64 tuny exotického ovoce atemoya thompson s koktejlem 6 nadlimitních pesticidů, některé překročily limit 7x (12.05.2024)
- Podíl nevyhovujících nálezů cizorodých látek v potravinovém řetězci byl loni minimální, meziročně klesl (10.05.2024)
- Absolutním vítězem soutěže Chutná hezky. Jihočesky se stalo Pekařství Cais (10.05.2024)
- Kofola, fidorky, polévka z pytlíku. České potraviny nabízí Amazon i za tisíce korun (08.05.2024)