Ryby jako zdroj želatiny
03.10.2000 | ÚZPI
Novým zdrojem želatiny může být vazivová tkáň ryb. Z kolagenu v ní obsaženého se hydrolýzou vyrobí želatina, která má některé přednosti proti želatině z hovězího nebo vepřového kolagenu. Ačkoli je její chuť neutrální, působí její přídavek do potraviny i jako zvýrazňovač chuti. Může být nabízena jako slabě nebo silně želírující, nebo jako přípravek bez želírovacích vlastností. Všechny tři formy mají široké spektrum použití od čiření šťáv přes výrobu potravin a cukrovinek ve formě želé po použití jako nesacharidický nosič nebo plnidlo pro sušené potraviny a nápoje nebo jako náhrada sacharidů nízkoenergetických výrobcích nebo jako zdroj bílkovin s vysokou výživově-fyziologickou hodnotou. Výhodou je, že může být použita do potravin, do kterých není přípustné použití aditiv z masa.
ZFL, 50, 1999, č. 1/2, s. 18 - 19 (sk)
Další články v kategorii Potravinářství
- Pivo bez alkoholu nemusí chutnat divně. Ve Walesu spustili přelomové zařízení (15.12.2025)
- Otevírací doba o Vánocích: Pozor na zavřené obchody. Nákup se vyplatí už teď (15.12.2025)
- V kanadských skladech leží americký alkohol za miliardy. Provincie řeší, co s ním (15.12.2025)
- Zvěřiny se v Česku mnoho nejí, ale zájem roste. Vede daněk, divočák a jelen (15.12.2025)
- Ve Vodňanech vyrostl pavilon pro aquaponii a chov ryb v uzavřeném cyklu (15.12.2025)
- Jak poznat zkažené vejce? Nenechte se zmást červenou skvrnou (14.12.2025)
- ČOI ve třetím čtvrtletí odhalila 292 případů prodeje alkoholu nezletilým (12.12.2025)
- Testovali jsme v laboratoři croissanty z Česka a Německa. Výsledky Čechy překvapí (12.12.2025)
- Albert i před letošními Vánoci podporuje zaměstnance v prodejnách příspěvkem a dalšími benefity (12.12.2025)
- Tradice, know-how i suroviny. Filipíny se otevírají českým pivovarníkům (12.12.2025)

Tweet



