Ryby v Nymburku otrávily dusitany
14.10.2003 | Mladá fronta Dnes
Více než pět tun mrtvých ryb, které předminulou sobotu vylovili rybáři na Labi v Nymburku, zahynulo zřejmě kvůli dusitanům. Jejich vysoké hodnoty odhalily rozbory udělané odborníky z veterinární správy. Kdo otravu způsobil, ale zatím nikdo neví. „Není jasné, jak se dusitany do vody dostaly. Bylo jich několikrát víc, než je obvyklé,“ řekl včera šéf nymburské veterinární správy Vladimír Steinmetz.
V laboratoři zjistili, že těla byla na povrchu i uvnitř pokryta vrstvou hlenu, což je důkaz, že ryby přišly do styku s dráždivou látkou. Následné rozbory vody ukázaly vysoké množství dusitanů. Jak se dostaly do Labe, už veterinární správa zjišťovat nebude - spoléhá na policii, která také případ vyšetřuje.
„Zjišťovat viníka zpětně je už nad naše možnosti,“ dodal Steinmetz.Policejní vyšetřování zatím nepokročilo. „Ještě jsme nedostali od veterinární správy oficiální vyjádření,“ uvedla mluvčí nymburské policie Zuzana Tuzarová.Zejména rybáři chtějí, aby se viník havárie tentokrát našel. Podobné otravy ryb zažili během minulých let v Nymburku už několikrát, ale pátrání po zdroji znečištění skončilo vždy nezdarem.
Například v roce 1999 padlo podezření na výrobce minerálních vod Poděbradku, ten však vše rezolutně popřel. Navíc se zjistilo, že firmě nechybí žádná jedovatá látka. Rybáři proto ani nyní nevěří, že bude někdo potrestán. „Zase se na nic nepřijde, i když si byly všechny otravy podobné jako vejce vejci,“ prohlásil šéf nymburských rybářů Vlastimil Šimůnek.
Rybářský svaz přišel kvůli havárii o ryby za 200 tisíc korun.
Další články v kategorii Potravinářství
- Ceny potravin v roce 2026: Levné máslo a brambory, zdraží káva či kakao (26.12.2025)
- Pivovar Strakonice prodal meziročně více piva, letos investoval i do automatizace chlazení (25.12.2025)
- ČSÚ: Živý kapr letos stojí 126,23 koruny za kilogram, mírně víc než loni (24.12.2025)
- Vláda souhlasí se záměrem obnovit daňové zvýhodnění vína, zákon připraví vlastní (23.12.2025)
- Čína zavádí vysoká cla na mléčné výrobky z EU, podle Bruselu neoprávněně (23.12.2025)
- Mýty italské kuchyně. Historik bourá legendy o ikonických pokrmech, čelí výhrůžkám (23.12.2025)
- Pavel Vacek: Kapr je jednička, sváteční polévky střídáme (23.12.2025)
- Potravinářská inspekce zjistila v tržní síti masné konzervy z dovozu falšované sníženým obsahem masa a s nedeklarovaným alergenem (23.12.2025)
- Zvěřina ze střediska na Mostecku táhne, zájem je o divočáka na guláš (22.12.2025)
- Peněženku moc nešetří, čas ale ano. Češi cukroví čím dál víc kupují (22.12.2025)

Tweet



