S pálením slivovice se letos spěchá
10.11.2003 | Moravskoslezský den
Od Nového roku pálenice kvůli spotřební dani výrazně zvednou ceny. Kvůli zvýšení spotřební daně v příštím roce chce většina pěstitelů ovoce, kteří z kvasu nechávají pálit slivovici, stihnout proměnu své úrody švestek v alkohol ještě letos. Řekl to 72letý Antonín Novák z pěstitelské pálenice v Budišově nad Budišovkou, která je součástí příspěvkové organizace města. Snaha vypálit co nejlevněji je umocněna i tím, že právě Vítkovsko a Budišovsko na Opavsku jsou pokládány za jednu z nejchudších oblastí Moravskoslezského kraje. "Lidi tady nemají moc peněz. Ti, co kdysi pálili každoročně, jsou třeba bez práce a peníze musejí šetřit na něco jiného," konstatoval Novák s tím, že někteří klienti právě kvůli finančním problémům původní objednávky odříkají. Litr dražší o 35 Kč "Doba není jednoduchá. Od Nového roku bude všechno dražší a dotkne se to i nás. Za jeden litr čistého alkoholu budeme muset navýšit cenu asi o 35 korun," odhadoval Novák, který začíná pálit v šest hodin ráno a většinou neodchází před 18. hodinou večer. "Obvykle pálíme až do dubna, ale letos je to slabší, zřejmě skončíme už v lednu. Je to i vlivem úrody. Kvůli letošním suchům, je asi o třetinu nižší," přiznal Antonín Novák. Podle něj to platí především o jablkách, hruškách a takzvané zahradní směsi, v níž jsou páleny rybíz, angrešt či maliny. Naopak nadúroda byla švestek, kterými obvykle naplní za sezónu 150 kotlů a letos jich bude téměř 400. "I když je ale ovoce letos menší, má dobrou cukernatost, protože hodně svítilo sluníčko," hodnotí znalecky Novák. Slavnost vypalování Pro pěstitele znamená den vypalování úrody menší slavnost. "Vždy se objednáme na pátek ráno a na tento den si bereme dovolenou. Líbí se nám, že si člověk přiveze svůj kvas a ten si také vypálí. Navíc se pod kotli topí dřevem. Domů si pak přivážíme 60procentní slivovici a tam ji přesně podle pokynů Antonín Nováka ředíme na 50procentní. Mezitím se musí samozřejmě degustovat. Protože jsme tři, kteří vždy dáváme úrodu dohromady, nastává večer takzvané bratrské dělení," řekl Stanislav Konečný z Hradce nad Moravicí, který s vypalováním slivovice začal již v roce 1981. "Společně chodíme sbírat ovoce, ukládáme je do sudů a připravujeme z něj kvas. Tím, že dáváme dohromady naši úrodu z vlastních stromků, alespoň víme, co pijeme," dodal Konečný s tím, že se domácí slivovice vůbec nedá srovnávat s kupovanou.
Další články v kategorii Potravinářství
- Pivovar Strakonice prodal meziročně více piva, letos investoval i do automatizace chlazení (25.12.2025)
- ČSÚ: Živý kapr letos stojí 126,23 koruny za kilogram, mírně víc než loni (24.12.2025)
- Vláda souhlasí se záměrem obnovit daňové zvýhodnění vína, zákon připraví vlastní (23.12.2025)
- Čína zavádí vysoká cla na mléčné výrobky z EU, podle Bruselu neoprávněně (23.12.2025)
- Mýty italské kuchyně. Historik bourá legendy o ikonických pokrmech, čelí výhrůžkám (23.12.2025)
- Pavel Vacek: Kapr je jednička, sváteční polévky střídáme (23.12.2025)
- Potravinářská inspekce zjistila v tržní síti masné konzervy z dovozu falšované sníženým obsahem masa a s nedeklarovaným alergenem (23.12.2025)
- Zvěřina ze střediska na Mostecku táhne, zájem je o divočáka na guláš (22.12.2025)
- Peněženku moc nešetří, čas ale ano. Češi cukroví čím dál víc kupují (22.12.2025)
- Předvánoční víkend někteří věnují uzení masa (22.12.2025)

Tweet



