Salámy asi podraží, ale budou kvalitnější
24.01.2002 | Mladá fronta Dnes
Některé uzenářské výrobky z Martinova, stejně jako z ostatních masokombinátů u nás, zřejmě podraží. Zákazník však za vyšší cenu dostane vyšší kvalitu: V salámech musí být nyní více masa a méně lacinější sóji. Řezníci jsou nuceni reagovat na nové přísnější normy pro uzenářskou výrobu, jež letos vstoupily v platnost. Navíc budou od prvního července povinni označit na obalech svých výrobků, jaký je v nich podíl geneticky upravované sóji. "Naše oddělení technologie výroby a vývoje musí kvůli nové vyhlášce změnit tři receptury. Ve všech třech případech jde o produkty z kategorie trvanlivých tepelně opracovaných masných výrobků, tedy známých turistických salámů," vysvětluje mluvčí Masokombinátu Eva Kijonková. Takzvané fermentované salámy - Lovecký salám, Poličan či Paprikáš - nesmějí podle nové vyhlášky obsahovat sóju vůbec. "Tato skupina výrobků nepředstavuje pro Martinov problém, jejich receptury byly pozměněny v předstihu už loni na podzim. Rovněž šunky vyšších kategorií s vysokým obsahem kvalitní svaloviny masokombinát Martinov vyrábí bez sóji, tak jak žádá nová vyhláška," informovala Kijonková. Novinky ve složení martinovských uzenářských produktů se s největší pravděpodobností promítnou do cen na pultech. "Není ale dáno, že půjde nutně jen o zdražení," uvedla martinovská mluvčí.
Další články v kategorii Potravinářství
- Pivovar Strakonice prodal meziročně více piva, letos investoval i do automatizace chlazení (25.12.2025)
- ČSÚ: Živý kapr letos stojí 126,23 koruny za kilogram, mírně víc než loni (24.12.2025)
- Vláda souhlasí se záměrem obnovit daňové zvýhodnění vína, zákon připraví vlastní (23.12.2025)
- Čína zavádí vysoká cla na mléčné výrobky z EU, podle Bruselu neoprávněně (23.12.2025)
- Mýty italské kuchyně. Historik bourá legendy o ikonických pokrmech, čelí výhrůžkám (23.12.2025)
- Pavel Vacek: Kapr je jednička, sváteční polévky střídáme (23.12.2025)
- Potravinářská inspekce zjistila v tržní síti masné konzervy z dovozu falšované sníženým obsahem masa a s nedeklarovaným alergenem (23.12.2025)
- Zvěřina ze střediska na Mostecku táhne, zájem je o divočáka na guláš (22.12.2025)
- Peněženku moc nešetří, čas ale ano. Češi cukroví čím dál víc kupují (22.12.2025)
- Předvánoční víkend někteří věnují uzení masa (22.12.2025)

Tweet



