Salmonela v krůtách EU
30.05.2008 | ÚZPI
Podle výsledků šetření EFSA byly bakterie rodu Salmonella zjištěny téměř u jedné třetiny krůt určených pro lidskou spotřebu (30,7 %) a u 13 6 % krůt pro šlechtitelské účely.
Evropský úřad pro bezpečnost potravin EFSA vydal zprávu o výsledcích šetření přítomnosti salmonely na komerčních krůtích farmách v rámci Evropské unie, provedeného v letech 2006–2007. Široké spektrum typů bakterií rodu Salmonella bylo zjištěno téměř u jedné třetiny krůt určených pro lidskou spotřebu (30,7 %) a u 13, 6 % krůt pro šlechtitelské účely. Nejčastěji byla zjišťována Salmonella enteritidis a Salmonella typhimurium (dva druhy salmonely odpovědné za převážnou většinu alimentárních onemocnění u lidí), a to v 3,8 % případech krůt pro lidskou spotřebu, resp. 1,7 % pro šlechtění.
Salmonella byla v roce 2006 druhou nejčastěji uváděnou příčinou alimentárních onemocnění v Evropě, se 160 649 případy nemocných (zhruba 35 osob na každých 100 000 obyvatel). Druh a hladina salmonely detektované u krůt se v jednotlivých členských zemích EU značně lišila. V některých státech nebyla infekce zjištěna vůbec, zatímco v jiných se pohybovala na hladině až 82,9 %.
http://www.rssl.com/ourservices/FoodENews/Newsletter.aspx?ENewsletterID=260
Další články v kategorii Potravinářství
- Ceny potravin v roce 2026: Levné máslo a brambory, zdraží káva či kakao (26.12.2025)
- Pivovar Strakonice prodal meziročně více piva, letos investoval i do automatizace chlazení (25.12.2025)
- ČSÚ: Živý kapr letos stojí 126,23 koruny za kilogram, mírně víc než loni (24.12.2025)
- Vláda souhlasí se záměrem obnovit daňové zvýhodnění vína, zákon připraví vlastní (23.12.2025)
- Čína zavádí vysoká cla na mléčné výrobky z EU, podle Bruselu neoprávněně (23.12.2025)
- Mýty italské kuchyně. Historik bourá legendy o ikonických pokrmech, čelí výhrůžkám (23.12.2025)
- Pavel Vacek: Kapr je jednička, sváteční polévky střídáme (23.12.2025)
- Potravinářská inspekce zjistila v tržní síti masné konzervy z dovozu falšované sníženým obsahem masa a s nedeklarovaným alergenem (23.12.2025)
- Zvěřina ze střediska na Mostecku táhne, zájem je o divočáka na guláš (22.12.2025)
- Peněženku moc nešetří, čas ale ano. Češi cukroví čím dál víc kupují (22.12.2025)

Tweet



