Salmonelóza při letním grilování
25.07.2005 | Českolipský deník
Letní dny jsou v plném proudu a při krásném teplém počasí mnozí z nás zasednou na zahrádku a grilují. Málokdo z nás si však uvědomí, že je tu nebezpečí salmonelózy, která se stala noční můrou pro všechny hygieniky. Mezi nejvíce postižené osoby patří děti do čtyř let, které se mohou nakazit i při pouhém hraní s nemocnými domácími zvířaty. Proto neplatí zásada, že nakazit se můžeme pouze pomocí špatného jídla. "Nesprávně tepelně upravené maso může snadno způsobit salmonelózu. Při těchto potížích by měl každý postižený držet přísnou dietu a vyvarovat se tak masným a mléčným výrobkům.
Musí se dodržovat pravidelný pitný režim, který je v těchto chvílích důležitý, a to minimálně dva litry neslazeného čaje nebo minerální vody a dostatečný přísun minerálů. Pokud však příznaky stále přetrvávají, měl by urychleně navštívit lékaře," doporučuje MUDr. Zina Ropková. Salmonelóza vzniká především z drůbeže, mezi kterou patří kuřata, kachny a krůty. Riziko nám však přináší nejen maso, ale i vejce. "Každý z nás by si měl uvědomit, co jí, a maso by mělo být správně tepelně zpracováno. Jsou i případy, kdy byla nutná hospitalizace v nemocnici a strava se podávala pomocí infuze," sdělila MUDr. Zina Ropková.
Na naši otázku také odpověděla Zdena Nováková z České Lípy: "Prošla jsem si peklem, které s sebou přináší salmonelóza. Museli mě odvézt do nemocnice, kde jsem pobyla přes noc. Měla jsem ohromné křeče v břiše. Nemohla jsem pít, ani jíst. Nikomu bych to nikdy nepřála." Pokud však při letním grilování dodržujeme správnou tepelnou úpravu masa a jestliže si před jídlem důkladně umyjeme ruce, neměli bychom se hrozící salmonelózy bát.
Další články v kategorii Potravinářství
- Provozovateli jatek v Holešově meziročně vzrostl čistý zisk a také tržby (20.12.2025)
- Státní veterinární správa začala ode dneška kontrolovat prodeje živých kaprů (19.12.2025)
- Zdražování kávy nekončí. Zákazníci mění návyky, volí levnější varianty (19.12.2025)
- Drahé vánoční kolekce už zlevňují (18.12.2025)
- Průzkum: Obliba kapra na Štědrý den klesá, roste obliba umělých stromků (18.12.2025)
- Čína po ukončení vyšetřování snížila cla na dovoz vepřového z EU (18.12.2025)
- Většina vinných klobás před Vánoci neprošla testem: Málo masa, příliš soli (17.12.2025)
- Pekárna Hruška zahájila v Ostravě provoz chlebové linky téměř za 50 milionů Kč (17.12.2025)
- Pivo, auta a losos. Británie podepsala s Jižní Koreou obchodní dohodu (17.12.2025)
- Mlékárně Net Plasy loni vzrostly tržby, zisk však podniku z Bystřice p. H. klesl (17.12.2025)

Tweet



