Salmonelóza útočí, počet pacientů roste

Dvakrát tolik lidí onemocnělo v Libereckém kraji v srpnu salmonelózou ve srovnání s minulými roky. Nemocí se nakazilo bezmála sto padesát lidí. To je o polovinu více než vloni ve stejnou dobu a dvakrát tolik než předloni. V jedné čtvrtině případů se lidé nakazili vajíčky. U jedné třetiny nemocných hygienici zjistili, že začali mít potíže poté, co snědli drůbeží maso.

„Další čtvrtina pacientů pak onemocněla poté, co si dali majonézu připravenou ze syrových vajec,“ uvedla vedoucí protiepidemického odboru liberecké Krajské hygienické stanice Jana Prattingerová. Ve zbývajících případech byly příčinou nákazy například cukrářské výrobky nebo špatně grilované maso.Potraviny jsou podle hygieniků nejčastějším zdrojem nákazy. To, že by se lidé nakazili od sebe navzájem, je hodně nepravděpodobné. Museli by totiž zanedbávat základní hygienická pravidla. „Stává se, že pokud salmonelózou onemocní více lidí z rodiny, důvodem bývá to, že jedli stejný pokrm,“ vysvětlila Prattingerová.

Vysvětlení, proč letos o prázdninách onemocnělo tolik lidí, však hygienici nemají. Jedním možným důvodem je skutečnost, že lidé nemoc nepodceňují a zajdou k lékaři, pokud je sužují dlouhodobější průjmy nebo křeče břicha.

„Bylo mi v létě zle, chtěli jsme jet na dovolenou, tak jsem raději zašel k lékaři, abych měl jistotu, že to není nic vážného,“ řekl Jaroslav Kuchař. „Absolvoval jsem vyšetření, které prokázalo, že jsem v pořádku. Salmonelózou jsem už kdysi onemocněl, bylo to hodně nepříjemné. Zhubl jsem tři kila.“

Nejvíce pacientů zaznamenali liberečtí hygienici mezi dětmi do čtyř let. „A také u žen ve věku od pětadvaceti do čtyřiatřiceti let,“ uvedla Prattingerová.

To potvrzuje teorii, že šlo o matky s dětmi a že ženy navštívily lékaře, protože nechtěly riskovat zdraví dítěte. „Malé děti bývají k onemocnění náchylnější, stačí jim menší dávka,“ dodala Prattingerová.Hygienici měli kvůli nemocným o prázdninách plné ruce práce. S každým pacientem totiž museli pohovořit, aby zjistili, s kým byl ještě před propuknutím salmonelózy v kontaktu a kde se eventuelně nakazil. „Informace o nemocném získáváme ze dvou zdrojů, a to přímo od lékaře a pak z laboratoře,“ řekla epidemioložka, jak se dostávají k seznamu nemocných.

Častým zdrojem nákazy bývají vajíčka. Lidé je často snědí, aniž by je důkladně tepelně upravili.„To se týká například chleba obaleného ve vajíčku, nebo pokrmů, kam se vajíčko přidává až ke konci vaření, příkladem může být polévka,“ vysvětlila hygienička.

Při přípravě drůbeže lidé chybují hned několika způsoby. Například když u grilování zůstane maso u kosti syrové nebo když se maso uloží do chladničky a tekutina, která z něj vytéká, potřísní ostatní potraviny.

„Lidé také často používají jedno prkénko pro úpravu drůbeže a pak třeba k přípravě zeleninového salátu, který jedí syrový,“ upozornila Prattingerová.

Výskyt salmonelózy v kraji v srpnu

* rok 2002: 71 pacientů

* rok 2003: 96 pacientů

* rok 2004: 146 pacientů

Zdroj: informace Krajské hygienické stanice Libereckého kraje

Tisk

Další články v kategorii Potravinářství

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info