Salmonely v zelenině je velmi obtížné se zbavit
08.01.2008 | ÚZPI
Mnoho lidí se domnívá, že dobré omytí zeleniny je vše, co je potřeba k eliminaci bakterií, jako například salmonela. Není tomu tak, tvrdí nizozemský výzkumník z wageningenské univerzity, který zjistil, že salmonela roste nejen na povrchu rostlin, ale i uvnitř. Studoval, jak salmonella infikuje salát. Jeho zjištění ukazují, že riziko otravy z potravin prostřednictvím konzumace kontaminované listové zeleniny je větší než se dříve myslelo a mnohem obtížnější proti němu bojovat. Studoval fyziologické a molekulární interakce mezi salmonellou a různými odrůdami salátu. Objevil, že tato bakterie se aktivně přemisťuje do kořenů rostliny, zde se rozmnožuje a šíří se odtud v rostlině.
Není viditelný rozdíl mezi zdravým salátem a salátem infikovaným salmonelou. Ale v infikovaných rostlinách je zapnut přirozený obranný mechanismus. Výzkumník volá po metodách molekulární detekce během rutinní kontroly patogenů. Navrhuje testování hnoje nebo půdy na přítomnost salmonely a patogenní Escherichia coli před výsadbou semenáčků. Moleulární testování je požadováno také po sklizni, aby se zjistily patogeny v potravním řezězci.
Dřívější výzkum ukázal, že patogeny v hnoji dojného skotu mohou být omezeny jeho krmením větším množstvím slámy a sena.
Důkladné omývání produktů neodstraní bakterie, které jsou uvnitř rostlin. Výsledky výzkumu ukazují na potřebu vývoje odrůd salátu, které jsou rezistentní vůči těmto patogenům.
Další články v kategorii Potravinářství
- Ceny potravin v roce 2026: Levné máslo a brambory, zdraží káva či kakao (26.12.2025)
- Pivovar Strakonice prodal meziročně více piva, letos investoval i do automatizace chlazení (25.12.2025)
- ČSÚ: Živý kapr letos stojí 126,23 koruny za kilogram, mírně víc než loni (24.12.2025)
- Vláda souhlasí se záměrem obnovit daňové zvýhodnění vína, zákon připraví vlastní (23.12.2025)
- Čína zavádí vysoká cla na mléčné výrobky z EU, podle Bruselu neoprávněně (23.12.2025)
- Mýty italské kuchyně. Historik bourá legendy o ikonických pokrmech, čelí výhrůžkám (23.12.2025)
- Pavel Vacek: Kapr je jednička, sváteční polévky střídáme (23.12.2025)
- Potravinářská inspekce zjistila v tržní síti masné konzervy z dovozu falšované sníženým obsahem masa a s nedeklarovaným alergenem (23.12.2025)
- Zvěřina ze střediska na Mostecku táhne, zájem je o divočáka na guláš (22.12.2025)
- Peněženku moc nešetří, čas ale ano. Češi cukroví čím dál víc kupují (22.12.2025)

Tweet



