Šampionem mezi loňskými víny se stal Sauvignon z Vína Mikulov
14.02.2004 | Hospodářské noviny
Loňské víno odrůdy Sauvignon, výběr z hroznů z firmy Víno Mikulov, se stalo šampionem šesté mezinárodní přehlídky mladých vín Vinum Juvenale 2003. Zvítězilo v konkurenci 604 vzorků z ČR, Rakouska a Slovenska. O kvalitě ročníku vypovídá nárůst přihlášených ze 495 vzorků v minulému ročníku, řekl ředitel soutěže Miroslav Karbula. Všechna oceněná vína může dnes veřejnost ochutnat v Národním domě v Praze na Smíchově. Odborná degustace se uskutečnila 19. ledna 2004 v Brně, uvedl Karbula. Předsedou komise stovky posuzovatelů z řad expertů ministerstva zemědělství, výrobců vín a členů Asociace vinoték ČR byl ředitel Státní zemědělské a potravinářské inspekce Jakub Šebesta. Mikulovská firma získala i cenu krajského hejtmana za nejlepší kolekci vín. Největší tuzemská přehlídka mladých vín má podle pořadatelů ocenit nejlepší výrobky loňské sklizně a vinařům současně umožnit sledování vína v jeho dalším chuťovém vývoji. V roce 2002 se akce zúčastnilo 308 vzorků, ještě o rok dříve pak 320 vzorků. Cenu pro vítězná vína jednotlivých kategorií převzal podniky Vinné sklepy Valtice, Znovín Znojmo, firma Baloun Velké Pavlovice nebo slovenští výrobci Víno Masaryk Skalica a také Vinohradnická spoločnosť Modra. Zlaté medaile získala mimo jiné vína Vinařství Kovacs Novosedly nebo Vinných sklepů Lechovice. Současně s výstavou Vinum Juvenale se uskutečnila i soutěž Vinium grand prix sommelier Vinex 2004. V klání si sommeliéři, odborníci na víno, prověřili své teoretické, praktické i nezbytné smyslové schopnosti. V kategorii dospělých elite se na první místo dostal Miroslav Jajcay z Pivnice U zlatej husi ze Sovenského Grobu. V kategorii junior získal vavřín Peter Kecskés ze Sdružené střední školy hotelových služeb a obchodu v Nových Zámcích.
Další články v kategorii Potravinářství
- ČSÚ: Živý kapr letos stojí 126,23 koruny za kilogram, mírně víc než loni (24.12.2025)
- Vláda souhlasí se záměrem obnovit daňové zvýhodnění vína, zákon připraví vlastní (23.12.2025)
- Čína zavádí vysoká cla na mléčné výrobky z EU, podle Bruselu neoprávněně (23.12.2025)
- Mýty italské kuchyně. Historik bourá legendy o ikonických pokrmech, čelí výhrůžkám (23.12.2025)
- Pavel Vacek: Kapr je jednička, sváteční polévky střídáme (23.12.2025)
- Potravinářská inspekce zjistila v tržní síti masné konzervy z dovozu falšované sníženým obsahem masa a s nedeklarovaným alergenem (23.12.2025)
- Zvěřina ze střediska na Mostecku táhne, zájem je o divočáka na guláš (22.12.2025)
- Peněženku moc nešetří, čas ale ano. Češi cukroví čím dál víc kupují (22.12.2025)
- Předvánoční víkend někteří věnují uzení masa (22.12.2025)
- Rybáři rozvážejí ze sádek v Chropyni desítky tun kaprů pro vánoční trh (22.12.2025)

Tweet



