Šéf jatek Jantar: Menší firmy na změny nemají
02.12.2003 | Mladá fronta Dnes
„Je to špatně, špatně, špatně,“ říká o situaci řeznických firem šéf jatek Jantar Vlastimil Petráš.Potravinářská firma Jantar od ledna zavře jatka, protože nesplňují předpisy Unie. Bez práce zůstane dvacítka řezníků. Omezí se i navazující výroba, takže firma bude muset zrušit celkem asi padesát pracovních míst, což je polovina jejích pracovníků.
„Stejně jako my jsou na tom další tři jateční provozy na Bruntálsku. Pokud vím, nebude tu od ledna široko daleko v provozu jediná porážka,“ říká Vlastimil Petráš.
Aby mohl Jantar provoz jatek obnovit, musí je přestavět, což přijde na tři a půl milionu korun. Celkově ho ale přechod na nové předpisy stojí ještě víc. Teď modernizuje provozy na zpracování masa, celkově potřebuje aspoň dvanáct milionů.
„Je toho moc, proto jsme v prvním kole jatka vzdali, ale později bychom chtěli o povolení porážet znovu požádat,“ říká Petráš.
Jatka Jantar ovšem budou muset snížit výrobní kapacitu. Aby se dostala mezi podniky, které smějí vyrábět bez omezení množství a vyvážet na evropský trh, stálo by je to ještě víc peněz, na to podnik téhle velikosti nemá. A s nižší výrobou bude mít zase o to větší starosti, aby si na modernizaci vydělal.„Je to hrůza. Nejde o to, že by evropské předpisy byly nějak nesmyslně přísné, ale o podmínkách jsme se dověděli příliš pozdě,“ uzavírá šéf bruntálských jatek.
Další články v kategorii Potravinářství
- Pivovar Strakonice prodal meziročně více piva, letos investoval i do automatizace chlazení (25.12.2025)
- ČSÚ: Živý kapr letos stojí 126,23 koruny za kilogram, mírně víc než loni (24.12.2025)
- Vláda souhlasí se záměrem obnovit daňové zvýhodnění vína, zákon připraví vlastní (23.12.2025)
- Čína zavádí vysoká cla na mléčné výrobky z EU, podle Bruselu neoprávněně (23.12.2025)
- Mýty italské kuchyně. Historik bourá legendy o ikonických pokrmech, čelí výhrůžkám (23.12.2025)
- Pavel Vacek: Kapr je jednička, sváteční polévky střídáme (23.12.2025)
- Potravinářská inspekce zjistila v tržní síti masné konzervy z dovozu falšované sníženým obsahem masa a s nedeklarovaným alergenem (23.12.2025)
- Zvěřina ze střediska na Mostecku táhne, zájem je o divočáka na guláš (22.12.2025)
- Peněženku moc nešetří, čas ale ano. Češi cukroví čím dál víc kupují (22.12.2025)
- Předvánoční víkend někteří věnují uzení masa (22.12.2025)

Tweet



