Šéf Mlékárny: Ceny se zvednou
02.12.2003 | Mladá fronta Dnes
Kunínská Mlékárna se na nové podmínky připravovala už od druhé poloviny devadesátých let.„Byl to dlouhodobý proces, který zahrnoval například získání vývozního certifikátu, zavedení systému řízení jakosti a systému ochrany životního prostředí podle evropských norem. Také jsme museli vybudovat takzvaný chladírenský řetězec,“ říká ředitel Mlékárny Kunín Zbyněk Gebauer.
* Kolik peněz vás příprava na nové podmínky stála?
Je těžké přesně oddělit, co je plnění legislativy EU, protože k plnění evropských standardů patří i nové technologie, zavádění nových výrobků, obalů a podobně, což bychom dělali tak jako tak. Dá se ale říci, že výdaje kvůli vstupu do Unie byly řádově v desítkách milionů korun. V součtu určitě přesáhly sto milionů.
* Co bylo nejtěžší zvládnout?
Nejtěžší je přizpůsobit se nejen předpisům, ale přizpůsobit také obchod a marketing. Splnění podmínek Unie, to je něco jako získat řidičský průkaz - naprostá nezbytnost. Na to ale musí navázat schopnost v nových podmínkách prodávat a nabízet výrobky schopné uspět na evropském trhu.
* Když měníte i obchodní taktiku, projevuje se to už nějak na vašem odbytu?
Letos jsme hodně usilovali o export. A povedlo se nám uspět v Rakousku, v Maďarsku, v Polsku. Jednáme i o dalších kontraktech. Jedině pokud budeme umět v Evropě obchodovat a být úspěšní, pak můžeme říkat, že jsme byli na vstup do Unie dobře připraveni.
* Když musí firmy, jako je vaše, investovat do přípravy na Unii, neprojeví se to v cenách potravin? Nezaplatí to nakonec zákazník?
Firmy, které dlouhodobě investovaly a měly kvůli tomu vyšší náklady, byly doteď v trvalé nevýhodě proti ostatním. Ceny byly nižší, než bychom potřebovali kvůli investicím do rozvoje. Žili jsme tedy dost dlouho v nerovných podmínkách. Trh nijak nezohledňoval a nezvýhodňoval ty, kteří byli už na evropské úrovni - naopak, tlačil na nízké ceny. Teď musí investovat i výrobci, kteří to předtím nedělali. To zřejmě vyvolá narovnání neudržitelně nízkých cen na domácím trhu.
Další články v kategorii Potravinářství
- Pivovar Strakonice prodal meziročně více piva, letos investoval i do automatizace chlazení (25.12.2025)
- ČSÚ: Živý kapr letos stojí 126,23 koruny za kilogram, mírně víc než loni (24.12.2025)
- Vláda souhlasí se záměrem obnovit daňové zvýhodnění vína, zákon připraví vlastní (23.12.2025)
- Čína zavádí vysoká cla na mléčné výrobky z EU, podle Bruselu neoprávněně (23.12.2025)
- Mýty italské kuchyně. Historik bourá legendy o ikonických pokrmech, čelí výhrůžkám (23.12.2025)
- Pavel Vacek: Kapr je jednička, sváteční polévky střídáme (23.12.2025)
- Potravinářská inspekce zjistila v tržní síti masné konzervy z dovozu falšované sníženým obsahem masa a s nedeklarovaným alergenem (23.12.2025)
- Zvěřina ze střediska na Mostecku táhne, zájem je o divočáka na guláš (22.12.2025)
- Peněženku moc nešetří, čas ale ano. Češi cukroví čím dál víc kupují (22.12.2025)
- Předvánoční víkend někteří věnují uzení masa (22.12.2025)

Tweet



