Šéf pivovaru: V cizině nás chtějí

Německo, Švédsko, Itálie, Francie, Španělsko a dokonce i Austrálie - tam všude se už pije Postřižinské pivo uvařené v Nymburku. Právě ve vývozu vidí ředitel pivovaru Pavel Benák velkou šanci. "Export tvoří už 20 procent našeho celkového prodeje. A to můžeme v nejbližší době uspět na některých dalších zahraničních trzích," tvrdí Benák.

* Už před vstupem Česka do Evropské unie jste vyváželi nymburské pivo do několika zemí. Změnilo se něco po 1. květnu?

Největší naši obchodní partneři jsou v Německu, následuje Švédsko, Francie, Itálie, Španělsko a minulý týden, po deseti letech, jsme se zase vrátili na trh v Polsku. Ten byl do 1. května, než jsme vstoupili do Evropské unie, pro české pivo téměř nedostupný kvůli dovozním kvótám. Pivo bylo zatíženo více než třicetiprocentním clem. To znamená, že pak bylo mnohem hůře prodejné než třeba pivo německé.

* Je pro vás Polsko perspektivní trh?

Samozřejmě. Polsko je velké, má 40 milionů lidí a spotřeba piva tady stále stoupá. A je blízko - to je také důležité. První dodávka už do Polska odjela a protože máme s tamním obchodním partnerem trvalé obchodní vztahy, věřím, že spolupráce bude pokračovat.Velice pozitivně se v současné době jeví trh maďarský, kam se ještě před deseti lety také vyvážely stovky hektolitrů piva, ovšem platila tady podobná ochranářská opatření, protože trh v Maďarsku ovládly nadnárodní pivovarské společnosti. Maďarský trh je také velmi zajímavý, takže každý den teď vyřizujeme nějakou objednávku do této země. Už máme uzavřené kontrakty, dodávky by se měly uskutečnit v nejbližší době. Všechno nyní závisí na výrobě obalů, které musí splňovat maďarské předpisy.

* Začátkem roku dorazilo Postřižinské pivo i do Austrálie. Máte zprávy, co na něj říkali tamní pivaři?

Tam jsme pivo odeslali v listopadu, putovalo čtyřicet dnů, takže v Perthu a v Sydney se dva kontejnery vykládaly až v polovině ledna. Teď je v Austrálii zima a podle posledních informací máme očekávat další objednávku. Takže tenhle obchod dopadl dobře.Samozřejmě na australském trhu nemůžeme stavět, je to spíš jen taková rarita, že se naše pivo pije i u klokanů.

* V březnu jste k nedožitým devadesátinám spisovatele Bohumila Hrabala představili pivo-jedenáctku s karamelovou příchutí. Plánujete na letošek ještě nějakou novinku?

My máme v současné době v portfoliu osm druhů piva, což je poměrně dost. Ale je možné, že budeme dodávat pivo s nízkým obsahem alkoholu, prakticky bezalkoholové pivo. Máme na něj totiž poptávku ze zahraničí a je možné, že o toto pivo budou mít zájem i některé takzvané horké provozy u nás, přestože osmiprocentní pivo už do některých dodáváme. Jde hlavně o slévárny, sklárny, kovárny...V zahraničí je to hlavně Skandinávie, kde je zdanění alkoholu a piva velmi vysoké, a pak také arabský svět, který, jak známo, z titulu islámu alkohol pít nemůže.

* Vy jistě pivo během dne ochutnáváte. Poznáte hned, když nechutná, tak jak má?

Určitě to cítím také. Nejsem sice profesionální degustátor, ale zúčastňuji se degustací v našem pivovaru každý den a po těch letech už člověk pozná, když pivo nechutná tak, jak si představujete. Já mám asi velmi dobře vyvinutý čich, a tak mi nejvíc vadí ovocné vůně piv. K tomu může dojít při výrobě. Ona výroba piva je velmi složitý proces a na vině může být kvalita surovin, kvasnice, varna, spilka, sklep, zkrátka cokoli. Kdyby to bylo tak jednoduché, byly by z pivovarů velkotovárny, ale to naštěstí ještě stále nejsou.

* Pivovary shodně tvrdí, že získat hospodu, která by točila jejich pivo, je boj. Je vám líto, když nějaká vaše hospoda přejde ke konkurenci?

Konkurence je velmi silná, takže dvě hospody získáme a dvě ztratíme. Jinak už zhruba pět let dodáváme do stejných restaurací.Určitě mi ale krvácí srdce, když od nás odejde hostinský, který naše pivo točil dlouhá léta k oboustranné spokojenosti a najednou od nás odejde, protože třeba dostal lepší nabídku.Ale rozcházíme se v dobrém a věříme, že se k nám třeba za pár let zase vrátí.

* Cítíte, že na Nymbursku panuje něco jako pivní patriotismus. Tedy že si místní - i když mají na výběr z několik značek - dají v hospodě radši vaše pivo?

Myslím, že v Nymburku pořád ještě patriotismus a hrdost existují. Ale z našeho pohledu ho nikdy není dost.Podle mě by se mělo v restauracích kromě známých značek točit i místní pivo, aby ho mohli ochutnat turisté. Ti si mohou dát plzeň v celé republice, ale když už jsou v Nymburku, měli by mít možnost dát si naše pivo.

Tisk

Další články v kategorii Potravinářství

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info