SETUZA přesouvá část výroby do Olomouce
11.11.2003 | Agris
K postupnému přesunu výroby lihové kosmetiky a ústních vod z provozů v Ústí nad Labem do Olomouce dochází v těchto dnech v rámci akciové společnosti SETUZA. Informovala o tom dnes tisková mluvčí společnosti Marie Logrová. Podle ní pokračuje tímto krokem již zahájená koncepce rozvoje firmy tak, jak byla počátkem roku schválena představenstvem SETUZY.
V ústeckých provozech dojde v rámci koncepce rozvoje k posílení zpracování olejových semen a výroby rostlinných jedlých olejů ve velkoobjemových baleních. Významnou investicí bude rovněž druhá etapa rozvoje stávajících výrobních provozů rostlinných jedlých tuků a margarínů tak, aby stoprocentně splňovaly normy Evropské unie. Přestože je akciová společnost SETUZA zásadních věcech na vstup do struktur Evropské unie připravena, probíhají v současné době ve firmě nemalá opatření spojená především s respektováním evropských norem.
V průběhu následujících měsíců budou právě v ústeckých provozech ve dvou etapách realizovány stavební úpravy . První etapa s ukončením 31. prosince letošního roku si vyžádá zhruba 18 milionů korun a budou při ní realizovány dvě třetiny potřebných úprav. Zbylé práce, které skončí v dubnu 2004, si vyžádají náklady kolem 12 milionů korun. Konkrétně se jedná o provozy stáčení a plnění rostlinných jedlých olejů, výrobu margarínů, provoz rafinérie a sklad finálních výrobků - olejů a tuků. Předpisy zde vyžadují upravit nejen podlahy, ale i stěny místností tak, aby byly snadno čistitelné, plně omyvatelné a desinfikovatelné. V potravinářských provozech je na každém podlaží nutno zřídit toalety s předsíní, která je vybavena tekoucí pitnou studenou a teplou vodou.
Nejrazantnější opatření se dokončují v prostorách výroby margarínů, kde jsou odděleně od samotné výroby budovány skladovací prostory pro obaly, chemikálie a čistící prostředky tak, aby nemohlo docházet k případné kontaminaci potravin např. vyšší prašností. Spolu s tímto opatřením je zde aplikováno speciální osvětlení na likvidaci mikrobů, tzv. germicidní UV zářiče.
Vedle zachování produkce detergentů se bude SETUZA v ústeckých provozech soustředit na rozvoj oleochemie na rostlinné bázi, především pak vybudování nových provozů na výrobu glycerinu. Náklady na zmíněnou investici budou dosahovat řádově 150 milionů korun.
Jedním z důvodů stávajícího přesunu doplňkové výroby potravinářské firmy SETUZA je snížení nákladových položek, především v oblasti energií a údržby budov v souvislosti s moderními provozy v hanácké metropoli, které byly zhruba před deseti lety vybudovány právě pro výrobu kosmetické produkce.
Samotná výroba lihové kosmetiky a ústních vod bude v Olomouci zahájena již příští týden, začátkem ledna se pak rozjede i výroba zubních past, kterými se nyní firma předzásobuje.
S přesunem kosmetické produkce dochází rovněž ke změně počtu zaměstnanců v jednotlivých provozech. V Ústí nad Labem ukončí práci zhruba šest desítek lidí, dalších, téměř dvacet zaměstnanců přechází na jiná pracovní místa uvnitř firmy. Pro provozy v Olomouci probíhá v současné době ve spolupráci s místním Pracovním úřadem nábor nových pracovních sil, kdy bude v první etapě přijato téměř čtyřicet lidí. Akciová společnost SETUZA zaměstnává ve svých ústeckých provozech na 1 200 lidí, v Olomouci nyní pracují tři stovky zaměstnanců, na tři desítky pracovních míst je dále v Mydlovarech u Českých Budějovic.
Další články v kategorii Potravinářství
- Pivovar Strakonice prodal meziročně více piva, letos investoval i do automatizace chlazení (25.12.2025)
- ČSÚ: Živý kapr letos stojí 126,23 koruny za kilogram, mírně víc než loni (24.12.2025)
- Vláda souhlasí se záměrem obnovit daňové zvýhodnění vína, zákon připraví vlastní (23.12.2025)
- Čína zavádí vysoká cla na mléčné výrobky z EU, podle Bruselu neoprávněně (23.12.2025)
- Mýty italské kuchyně. Historik bourá legendy o ikonických pokrmech, čelí výhrůžkám (23.12.2025)
- Pavel Vacek: Kapr je jednička, sváteční polévky střídáme (23.12.2025)
- Potravinářská inspekce zjistila v tržní síti masné konzervy z dovozu falšované sníženým obsahem masa a s nedeklarovaným alergenem (23.12.2025)
- Zvěřina ze střediska na Mostecku táhne, zájem je o divočáka na guláš (22.12.2025)
- Peněženku moc nešetří, čas ale ano. Češi cukroví čím dál víc kupují (22.12.2025)
- Předvánoční víkend někteří věnují uzení masa (22.12.2025)

Tweet



