Sezona burčáku začíná. Jeho falšování odhalují pomocí magnetické rezonance
18.08.2016 | Denik.cz
Říká se mu též „mléko starců" a kromě Slovenska a Rakouska (Sturm) už nenajdete moc oblastí, kde by se vyráběl a konzumoval v tak hojné míře jako u nás. Prostě: milovníkům burčáku začíná sezona.
Jako první se u vinařů i stánků na jižní Moravě začal objevovat burčák z rané odrůdy Irsai Oliver. Kvůli jarním mrazům, které místy zničily až třetinu úrody, ale někteří vinaři avizovali zdražení, v průměru kolem deseti korun na litr. Například na Valticku se tento týden prodával litr za 70 Kč.
Ve stejný čas jako prodejci burčáku se ale do terénu vydají inspektoři Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI). Loni prověřili 577 prodejních míst v ČR a 79 vzorků vzali na laboratorní rozbor. Dva vzorky se ukázaly jako vadné, předloni to bylo devět vzorků.Odhalování falešného burčáku je přitom hodně sofistikovaná činnost. „Disponujeme nukleární magnetickou rezonancí, která podle hodnot izotopu vody umí ověřit, zda hrozny byly sklizeny na území ČR a zda se jedná o nápoj z hroznů révy vinné," vysvětluje Pavel Kopřiva ze SZPI.
Jako burčák smí být označen jen nápoj z tuzemských hroznů. To odlišuje burčák od různých „bobuláků" či „částečně zkvašených hroznových moštů". Ty mohou být i z cizích hroznů.
Když inspektoři přivezou burčák do laboratoře, zkoumá se řada faktorů: zda není „říznutý" vodou, syntetickými barvivy či nevzniká etanol z přidaného cukru. Inspekce i letos bude závadné burčáky ihned zveřejňovat. „Spotřebitelům doporučujeme, aby navštěvovali web Potraviny na pranýři, kde je přehled nevyhovujících burčáků včetně prodejních míst," radí Kopřiva.
Další články v kategorii Potravinářství
- Pivovar Strakonice prodal meziročně více piva, letos investoval i do automatizace chlazení (25.12.2025)
- ČSÚ: Živý kapr letos stojí 126,23 koruny za kilogram, mírně víc než loni (24.12.2025)
- Vláda souhlasí se záměrem obnovit daňové zvýhodnění vína, zákon připraví vlastní (23.12.2025)
- Čína zavádí vysoká cla na mléčné výrobky z EU, podle Bruselu neoprávněně (23.12.2025)
- Mýty italské kuchyně. Historik bourá legendy o ikonických pokrmech, čelí výhrůžkám (23.12.2025)
- Pavel Vacek: Kapr je jednička, sváteční polévky střídáme (23.12.2025)
- Potravinářská inspekce zjistila v tržní síti masné konzervy z dovozu falšované sníženým obsahem masa a s nedeklarovaným alergenem (23.12.2025)
- Zvěřina ze střediska na Mostecku táhne, zájem je o divočáka na guláš (22.12.2025)
- Peněženku moc nešetří, čas ale ano. Češi cukroví čím dál víc kupují (22.12.2025)
- Předvánoční víkend někteří věnují uzení masa (22.12.2025)

Tweet



