Skandál kvůli podvodné záměně masa v Německu
25.09.2007 | ÚZPI
V Německu propukl nový skandál s masem nevhodným ke konzumaci. Nejprve se zjistilo, že bavorský masozpracovatelský podnik dodal v červenci 2007 jako surovinu pro přípravu kebabu 20 t krůtího a hovězího masa, které bylo nevhodné ke konzumaci lidmi (a zřejmě již bylo zkonzumováno). Poté v téže firmě manžel majitelky zaměnil označení u 11,4 t jatečného odpadu - ořezu patřícího do kategorie 3 (vhodné jen ke zpracování na krmivo pro zvířata) ze závodu ve Schleswig-Holstein s úmyslem prodat ho k výrobě kebabu. O podvodu nebyl předem informován ani objednatel vyrábějící kebab, ani majitelka a zaměstnanci závodu. Podvod nebyl zjištěn kontrolními orgány, ale na základě udání očitého svědka. Zdá se, že bavorský podnik je zapojen do celostátní podivné obchodní sítě s masem, takže vyšetřován je i dodavatel z Schleschwick-Holstein.
Mezitím kontrolní orgán v Dolním Sasku předložil zprávu, že skoro polovina z 5 000 vzorků masa a uzenin kontrolovaných v r. 2006 nevyhověla legislativním požadavkům. U 43 vzorků se jednalo především o chyby v označování, ale 6 % vzorků bylo zdravotně závadných nebo nepoživatelných. Navíc se jako zdravotně závadná nebo nepoživatelná ukázala být i polovina výrobků, na které byla reklamace nebo upozornění.
Z hlediska závad na tom byly nejlépe uzeniny (2 % z rutinních odběrů, 10 % z odběrů na základě udání), 41 % vzorků čerstvého drůbežího masa obsahovalo kampylobakter. Více než čtvrtina balených šunek a mas měla uvedeno nesprávné datum použitelnosti, asi 30 % baleného mletého masa obsahovalo příliš málo svaloviny, 45 % vařených mas obsahovalo surovinu vhodnou jen na uzeniny, mnohé šunky a drůbeží výrobky obsahovaly příliš mnoho vody.
Nesprávně byla označena téměř třetina rutinních vzorků. Buď byla uváděna vyšší kvalita, nebo chyběly údaje o aditivech, množství, nutriční hodnotě či datu použitelnosti.
Další články v kategorii Potravinářství
- Pivovar Strakonice prodal meziročně více piva, letos investoval i do automatizace chlazení (25.12.2025)
- ČSÚ: Živý kapr letos stojí 126,23 koruny za kilogram, mírně víc než loni (24.12.2025)
- Vláda souhlasí se záměrem obnovit daňové zvýhodnění vína, zákon připraví vlastní (23.12.2025)
- Čína zavádí vysoká cla na mléčné výrobky z EU, podle Bruselu neoprávněně (23.12.2025)
- Mýty italské kuchyně. Historik bourá legendy o ikonických pokrmech, čelí výhrůžkám (23.12.2025)
- Pavel Vacek: Kapr je jednička, sváteční polévky střídáme (23.12.2025)
- Potravinářská inspekce zjistila v tržní síti masné konzervy z dovozu falšované sníženým obsahem masa a s nedeklarovaným alergenem (23.12.2025)
- Zvěřina ze střediska na Mostecku táhne, zájem je o divočáka na guláš (22.12.2025)
- Peněženku moc nešetří, čas ale ano. Češi cukroví čím dál víc kupují (22.12.2025)
- Předvánoční víkend někteří věnují uzení masa (22.12.2025)

Tweet



