Slabá úroda vanilky na Madagaskaru zřejmě zdraží zmrzlinu
28.03.2016 | Denik.cz
Cena madagaskarské vanilky v loňském roce stoupla o 150 procent. Důvodem byla slabá úroda na Madagaskaru, který je jejím největším producentem. Výrobci potravin nyní varují, že budou muset zvyšovat ceny, což by mohlo ovlivnit hlavně ceny zmrzliny, píše na svých internetových stránkách The Guardian.
Vanilka je druhé nejdražší koření na světě po šafránu, protože její pěstování je dlouhé a náročné na lidskou práci. Hlavním producentem vanilky potravinářské kvality, známé jako černá vanilka podle barvy sušených lusků, je Madagaskar. Následují Mexiko a Tahiti. Podobně jako u vína, čokolády nebo kávy má vanilka z každé země svoji specifickou příchuť. Madagaskarská vanilka vytváří krémovou, sladkou příchuť.
Podle analytické společnosti Mintec se madagaskarská vanilka prodávala v lednu za 144 liber (5000 Kč). Na začátku loňského roku cena činila 59 liber. „Ceny vanilky začaly růst v letech 2012–13 kvůli obavám o kvalitu a nadále stoupají," uvedl analytik firmy Mintec Jara Zicha.
Vanilka je komerčně dostupná ve formě celých tobolek, prášku a extraktu. Růst cen bude bolet všechny firmy, které používají vanilku. Tu najdeme v různých produktech od nealkoholických nápojů po koláče a parfémy. Nejvíce však zřejmě dopadne na výrobce zmrzliny, protože vanilka je nejdražší složkou ve výrobním procesu a některé firmy budou nuceny přesunout zvýšené náklady na spotřebitele.
Odborníci také varují, že když jsou ceny vysoké, jsou zemědělci v pokušení sbírat vanilkové tobolky brzy. To pak způsobí, že má vanilka méně intenzivní chuť, což znásobuje problémy na trhu. Vysoce ceněná plodina je také cílem zlodějů.
„Jsou zprávy, že pěstitelé vanilky na Madagaskaru sklidili svoji úrodu za rok 2015 předčasně v obavách ze ztráty své produkce kvůli zlodějům," dodává Zicha. „To spolu s nedostatečným sušením kvůli vyššímu zisku z úrody snížilo kvalitu vanilky."
Za slušnou úrodu na Madagaskaru je považována sklizeň zhruba 2000 tun. Loni však činila něco mezi 1300 až 1400 tun. Letošní letní sklizeň by měla být připravena na dodávky v listopadu a některá čísla naznačují, že by mohla být hojnější. Ceny by tak mohly koncem letošního roku začít klesat.
Kombinace vysoké ceny a nízké kvality znamená, že někteří výrobci se obracejí k syntetickým alternativám. Mnoho potravinářských značek však není nakloněno použití umělých příchutí.
„Vanilka je nejprodávanějším produktem každé firmy vyrábějící zmrzlinu. Můžete uvést na trh chuť, kterou zaplníte mezeru na trhu, ale vanilka bude vždy na prvním místě," dodává produktový manažer New Forest Ice Cream Dave Bishop.
Autor: ČTK
Další články v kategorii Potravinářství
- Ceny potravin v roce 2026: Levné máslo a brambory, zdraží káva či kakao (26.12.2025)
- Pivovar Strakonice prodal meziročně více piva, letos investoval i do automatizace chlazení (25.12.2025)
- ČSÚ: Živý kapr letos stojí 126,23 koruny za kilogram, mírně víc než loni (24.12.2025)
- Vláda souhlasí se záměrem obnovit daňové zvýhodnění vína, zákon připraví vlastní (23.12.2025)
- Čína zavádí vysoká cla na mléčné výrobky z EU, podle Bruselu neoprávněně (23.12.2025)
- Mýty italské kuchyně. Historik bourá legendy o ikonických pokrmech, čelí výhrůžkám (23.12.2025)
- Pavel Vacek: Kapr je jednička, sváteční polévky střídáme (23.12.2025)
- Potravinářská inspekce zjistila v tržní síti masné konzervy z dovozu falšované sníženým obsahem masa a s nedeklarovaným alergenem (23.12.2025)
- Zvěřina ze střediska na Mostecku táhne, zájem je o divočáka na guláš (22.12.2025)
- Peněženku moc nešetří, čas ale ano. Češi cukroví čím dál víc kupují (22.12.2025)

Tweet



