Slad letos pivo asi nezdraží
14.09.2001 | Hospodářské noviny
Ječmen je tento rok kvalitnější než loni, tvrdí odborníci
Slad se na konečné ceně piva podílí téměř jednou čtvrtinou.
Tomáš Kňourek
Pivovary by letos na rozdíl od loňského roku neměly při zdražování pěnivého moku argumentovat tím, že výrazně vzrostla cena sladu. Letošní úroda sladovnického ječmene je totiž podle tvrzení odborníků minimálně z hlediska kvality nepopiratelně lepší než ta předešlá.
»V letošním roce kupujeme sladovnický ječmen za stejné ceny. U ceny sladu tedy není důvod k dramatickým změnám. Do její výše se promítnou možná jen vzrůstající náklady na plyn či dopravu,« vysvětlil generální ředitel Obchodních sladoven Prostějov Richard Paulů. S jeho názorem se shoduje i spolumajitel humpoleckého pivovaru Bernard Josef Vávra. »Cena letošních sladovnických ječmenů je zatím stejná jako v loňském roce, což znamená, že zůstalo navýšení oproti rokům minulým. Nemůžeme tedy předpokládat, že by ceny nějak výrazněji poklesly,« konstatoval.
Ceny sladu se po loňské sklizni zvýšily zhruba o dvacet procent a pivovary tak za tunu suroviny zaplatily přibližně devět a půl tisíce korun. Především tento vývoj je údajně přinutil zdražit pivo o desítky haléřů. Podle odborníků činí podíl sladu na celkové ceně piva v tuzemsku od dvaceti do pětadvaceti procent v závislosti na konečné ceně. V zahraničí je tento poměr vzhledem k vyšší ceně nápoje zhruba desetiprocentní.
Paulů tvrdí, že pivovary v nadcházejícím období budou moci nakupovat slad za stejnou cenu jako dříve, ale v nesporně vyšší kvalitě. »Zatím je to dobré, uvidíme, co se zbylou úrodou udělají současné deště,« uvedl Paulů. »Výnosy jsou dobré a je podstatně lepší i kvalita, a to především na Brněnsku,« upřesnil Vávra.
Jeho pivovar je v tuzemsku zatím výjimkou ve strategii nákupu vlastní sladovny. »Pro vaření piva jsme nakupovali slad právě ze sladovny v Rajhradu. Chtěli jsme kontrolovat vstupy do výroby, a proto jsme se jí rozhodli zachránit,« vysvětlil Vávra. PauIů naopak tvrdí, že zahraniční pivovary se spíše vlastních sladoven zbavují. »Pivovary spíše vytvářejí aliance s dodavateli,« vysvětlil Paulů. Sladovnu v tuzemsku vlastní například i Prazdroj a Radegast.
Další články v kategorii Potravinářství
- V jarním kole Sbírky potravin se vybralo rekordních 565 tun zboží pro potřebné (26.04.2024)
- Kontroly Potravinářské inspekce 2023: 49 tisíc kontrol, uloženy pokuty přes 128 milionů (26.04.2024)
- Dobré zprávy ze Španělska. Olivy se dočkaly vláhy, olej by mohl zlevnit (26.04.2024)
- Extrémní počasí ohrožuje potravinovou bezpečnost v EU, říká nová zpráva Komise (25.04.2024)
- Češi stále vyráží na nákupy do Polska. Nejčastěji kvůli cenám a větší nabídce (24.04.2024)
- Kvartální výsledky PepsiCo překonaly díky růstu cen a stabilní poptávce odhady (24.04.2024)
- Světové ceny potravin by letos podle ekonomů z Oxford Economics měly klesnout (24.04.2024)
- Svaz včelařů: Výnos medu může být letos oproti loňsku poloviční až třetinový (23.04.2024)
- Bublinkový čaj udělal miliardáře z půltuctu Číňanů. Trh je však stále těsnější (23.04.2024)
- ČSÚ: Většina potravin v dubnu meziměsíčně zdražila, nejvíce jablka (23.04.2024)