Sladká pohroma. Nápoje bez cukru nelze podle lékařů považovat za dietní
10.03.2017 | ČT 24
Takzvané nápoje bez cukru a „dietní“ nemohou být považovány za skutečně dietní. V oblibě je mají především mladí lidé a sportovci. Obecně jsou považovány za nízkokalorické a zdravé, ale jejich popíjení rozhodně není tou správnou strategií při shazování kilogramů, píše italský deník Corriere della Sera.
Na etiketě se uvádí, že jsou bez cukru či dietní. Mnohé nápoje v obchodech však nemohou být považovány za součást zdravého stravování, i když se pijí místo jejich verzí obsahujících cukry. Zdůrazňují to experti z Imperial College v Londýně a ze dvou brazilských univerzit, kteří s ohledem na výzkum a současnou politiku jednotlivých států týkající se slazených nápojů dospěli k závěru, že volba nápojů bez sladidel není správnou cestou ke snižování nadváhy, udržování se ve formě a předcházení cukrovky a obezity.V březnu 2015 vyzvala Světová zdravotnická organizace (WHO) instituce, jejichž posláním je ochrana zdraví, aby zahájily účinné strategie k omezení konzumace cukrů a slazených nápojů. Cílem je zabrzdit globální epidemii, která se týká především nejvíce vyspělých zemí (v čele se Spojenými státy), tedy rostoucím onemocněním cukrovkou a obezitou. Ale také chorob, které jsou s tím přímo spojeny, jako jsou nádory a kardiovaskulární nemoci. Jde o nejrozšířenější choroby, které vedou k úmrtí stále většího počtu lidí.
Důkazy o prospěšnosti neexistují„Svět tloustne,“ konstatuje Cristopher Millet, autor studie nedávno zveřejněné na stránkách časopisu Plos Medicine. „Uměle přislazovanými nápoji rozumíme všechny, které neobsahují cukry, ale umělá sladidla. Tyto nápoje reklama vydává za dietní a lidé je obecně rovněž považují za dietní a zdravější než jejich slazené protějšky. Dosavadní studie ukazují, že neexistují pádné důkazy o tom, že tyto nápoje jsou pro zdraví lepší,“ uvádí.Vědce zejména znepokojuje to, že tyto nápoje konzumují mladí lidé. „Limonády, nápoje s ovocnou příchutí a energetické drinky, které často popíjejí ti, kdo sportují, mají velmi široký trh,“ říká epidemioložka Maria Carolina Borgesová z Brazilské federální univerzity ve městě Pelotas.
„Sladké nápoje s ovocnou příchutí a s bublinkami jsou určeny především dětem a mládeži, protože nejvíce vyhovují jejich chuti. Jsou stále více rozšířeny mezi dospívající mládeží, která si neuvědomuje, že jejich popíjení znamená přísun mnoha kalorií, ale jen mála výživných látek. A co je ještě horší: mnozí lidé, včetně dospělých, mají tendenci používat je při odtučňovací kúře, ale nahrazují si tak jen kalorie, které tělu nedodali jídlem,“ uvádí vědkyně.Experti radí, abychom se vyvarovali excesů, používali zdravý rozum a tyto nápoje popíjeli jen při zvláštních příležitostech a nenahrazovali jimi jedinou tekutinu, která má pro zdraví skutečný význam: vodu.
AUTOR kar
zdroj: ČT24, ČTK
Další články v kategorii Potravinářství
- Vláda souhlasí se záměrem obnovit daňové zvýhodnění vína, zákon připraví vlastní (23.12.2025)
- Čína zavádí vysoká cla na mléčné výrobky z EU, podle Bruselu neoprávněně (23.12.2025)
- Mýty italské kuchyně. Historik bourá legendy o ikonických pokrmech, čelí výhrůžkám (23.12.2025)
- Pavel Vacek: Kapr je jednička, sváteční polévky střídáme (23.12.2025)
- Potravinářská inspekce zjistila v tržní síti masné konzervy z dovozu falšované sníženým obsahem masa a s nedeklarovaným alergenem (23.12.2025)
- Zvěřina ze střediska na Mostecku táhne, zájem je o divočáka na guláš (22.12.2025)
- Peněženku moc nešetří, čas ale ano. Češi cukroví čím dál víc kupují (22.12.2025)
- Předvánoční víkend někteří věnují uzení masa (22.12.2025)
- Rybáři rozvážejí ze sádek v Chropyni desítky tun kaprů pro vánoční trh (22.12.2025)
- Mléčné výrobky snižují riziko demence. Vědci sestavili seznam vhodných produktů (22.12.2025)

Tweet



