Slivovice bude letos dřív
06.08.2003 | Mladá fronta Dnes
Typická vůně páleného kvasu je už zase cítit ve vesnicích na Valašsku a na Slovácku. Letní kvas tam páleničáři letos začali zpracovávat o dva týdny dřív, než bývá obvyklé v jiných letech. "Úrodu uspíšila horka a my teď musíme vyjít vstříc lidem, kteří už mají nachystaný kvas," řekl Jindřich Zapletal z pěstitelské pálenice v Jalubí na Uherskohradišťsku. "Přestávky mezi sezonami jsou rok od roku kratší. Není to tak dávno, co jsme začínali v srpnu, a letos jsme prvního zákazníka přivítali už devatenáctého července," řekl Ladislav Bublík, spolumajitel rodinné pálenice v Poličné u Valašského Meziříčí. Lidé teď nejčastěji pálí kvas z třešní a z meruněk. Někteří pěstitelé do pálenic vozí i zbytky loňského jablečného kvasu. Podle páleničářů na něj buď zapomněli, nebo na konci sezony nebyl dost zralý. Právě jablka mají být letos nejčastěji páleným ovocem. Do pálenic jich připutuje mnohem víc než nejpopulárnějších švestek. Tradičních švestek, které si většina lidí spojuje se slivovicí, se sice na Moravě po delší době urodilo hodně, plody však nyní padají ze stromů. Je totiž příliš sucho. "Vypadalo to slibně, ale kvůli počasí spousta švestek popadala. I tak ale po pěti letech snad letos pár litrů pravé slivovice vypálíme," věří pěstitel František Novosad z Valašské Senice na Vsetínsku. "Násada plodů je skutečně dobrá, lepší než v minulých letech. Švestky mají rády teplo," říká vedoucí Státní rostlinolékařské správy ve Vsetíně Zdeněk Trčálek.
Další články v kategorii Potravinářství
- Ceny potravin v roce 2026: Levné máslo a brambory, zdraží káva či kakao (26.12.2025)
- Pivovar Strakonice prodal meziročně více piva, letos investoval i do automatizace chlazení (25.12.2025)
- ČSÚ: Živý kapr letos stojí 126,23 koruny za kilogram, mírně víc než loni (24.12.2025)
- Vláda souhlasí se záměrem obnovit daňové zvýhodnění vína, zákon připraví vlastní (23.12.2025)
- Čína zavádí vysoká cla na mléčné výrobky z EU, podle Bruselu neoprávněně (23.12.2025)
- Mýty italské kuchyně. Historik bourá legendy o ikonických pokrmech, čelí výhrůžkám (23.12.2025)
- Pavel Vacek: Kapr je jednička, sváteční polévky střídáme (23.12.2025)
- Potravinářská inspekce zjistila v tržní síti masné konzervy z dovozu falšované sníženým obsahem masa a s nedeklarovaným alergenem (23.12.2025)
- Zvěřina ze střediska na Mostecku táhne, zájem je o divočáka na guláš (22.12.2025)
- Peněženku moc nešetří, čas ale ano. Češi cukroví čím dál víc kupují (22.12.2025)

Tweet



