Slivovice bude letos málo
09.08.2003 | Právo
Majitelé pálenic na východě Moravy letos s předstihem začali přijímat první zákazníky. Hlavní sezóny, která nastává na podzim, se však obávají. Pravé valašské slivovice bude zřejmě nedostatek, protože úrodu v trnkových sadech decimuje sucho a virová nákaza šarka. "Zpracováváme převážně kvas z třešní nebo z meruněk, které lidé vozí z jižní Moravy. Někteří zákazníci chtějí vypálit i loňský jablečný kvas nebo dokonce kvas z letošních jablek," uvedl Ladislav Bublík, spolumajitel pálenice v Poličné u Valašského Meziříčí. Kvalita ovoce je podle něho vlivem sucha horší než v jiných letech. "Obávám se, že v říjnu, kdy bývá zpravidla největší nápor, si letos spíše odpočineme," poznamenal Bublík. Největší pohromou pro švestkové sady na Valašsku je už několik desetiletí virová nákaza šarka, která způsobuje předčasné opadávání plodů. Odborníci uvádějí, že postihla asi devadesát procent švestek. V letech, kdy převládá teplé a vlhké počasí, dokáží stromy nemoci vzdorovat a pěstitelé mívají dobrou úrodu. Pokud je počasí chladné, nebo naopak stromy trpí suchem, nákaza propuká naplno. "Z dvaceti švestek, které jsme vysadili ve zkušebním sadu v Krhové u Valašského Meziříčí, dostalo letos šarku osmnáct stromů," uvedl Milan Orálek z Českého svazu ochránců přírody ve Valašském Meziříčí, který se podílí na projektu záchrany švestek na Valašsku. Spolu s pracovníky Státní rostlinolékařské správy ve Vsetíně vyhledávají ochranáři na Valašsku stromy, které dosud nejsou napadeny, a odebírají z nich rouby. Snaží se objevit druh švestek, který je proti nákaze odolný. "Roubování na odnože švestek není jednoduché. Ze sto roubů se nám letos ujalo pouze dvacet," uvedl Radim Vlk z Valašského muzea v přírodě v Rožnově pod Radhoštěm, které se zaměřuje na pěstování původních valašských odrůd ovocných dřevin. "Největší úrodu letos mají stromy staré více než padesát let. Kvůli suchu však ještě mnoho plodů opadá," poznamenal Vlk. Majitelé pálenic předpokládají, že nejčastěji páleným ovocem se letos stanou jablka. "Největší nápor nastane před Vánocemi. Lidé chtějí mít před svátky vypáleno. Navíc se budou snažit ušetřit, protože od Nového roku se zvýší spotřební daň," řekl Bublík z pálenice v Poličné, která patří k nejstarším na Valašsku. Rodina Bublíků ji založila v roce 1937.
Další články v kategorii Potravinářství
- Ceny potravin v roce 2026: Levné máslo a brambory, zdraží káva či kakao (26.12.2025)
- Pivovar Strakonice prodal meziročně více piva, letos investoval i do automatizace chlazení (25.12.2025)
- ČSÚ: Živý kapr letos stojí 126,23 koruny za kilogram, mírně víc než loni (24.12.2025)
- Vláda souhlasí se záměrem obnovit daňové zvýhodnění vína, zákon připraví vlastní (23.12.2025)
- Čína zavádí vysoká cla na mléčné výrobky z EU, podle Bruselu neoprávněně (23.12.2025)
- Mýty italské kuchyně. Historik bourá legendy o ikonických pokrmech, čelí výhrůžkám (23.12.2025)
- Pavel Vacek: Kapr je jednička, sváteční polévky střídáme (23.12.2025)
- Potravinářská inspekce zjistila v tržní síti masné konzervy z dovozu falšované sníženým obsahem masa a s nedeklarovaným alergenem (23.12.2025)
- Zvěřina ze střediska na Mostecku táhne, zájem je o divočáka na guláš (22.12.2025)
- Peněženku moc nešetří, čas ale ano. Češi cukroví čím dál víc kupují (22.12.2025)

Tweet



