Slovenské Cukrovary podle evropských standardů
04.10.2001 | ÚZPI
Společnost Slovenské Cukrovary, a.s., Rimavská Sobota dosáhla za sedm měsíců letošního roku obrat 256 mil. SKK. Tržby z prodeje cukru tvořily 176 mil. SKK, což je o 64 mil. SKK méně než se počítalo. Ve sledovaném období poklesl prodej hlavní komodity o 3 263 t. Celková ztráta společnosti byla od ledna do června o 7,4 mil. SKK vyšší než předpokládal plán, který počítal se zpracováním 210 tis.t cukrovky a produkcí 26,6 tis.t cukru. Podle posledních odhadů zpracuje cukrovar v Rimavské Sobotě o 14 % méně cukrovky a vyrobí asi 22,5 tis.t krystalového cukru. Letošní rok tak skončí s neutrálním hospodářským výsledkem. Cukrovar v Rimavské Sobotě proinvestoval v letošním roce 36 mil. SKK, především do opatření na snížení spotřeby energie a zvýšení kvality produkce. V prosinci získá certifikaci podle normy ISO 9001. Společnost uvede v nejbližší době na trh nový výrobek, který bude kvalitou i balením představovat slovenskou špičku. Začátkem srpna byl cukrovar v Rimavské Sobotě na základě rozhodnutí akcionářů přejmenován na a.s. Slovenské cukrovary společně se sesterským podnikem v Seredi. Hlavním akcionářem v obou cukrovarech je rakouská společnost Agrana Zucker und Starke A.G., Vídeň, která má akvizice v Rumunsku, Maďarsku a ČR. Výrobní a obchodní strategií majoritního akcionáře je dosáhnout asi 27-30% podíl na slovenském trhu s cukrem, stabilizovat pěstování cukrovky v oblastech obou cukrovarů, zvýšit kvalitu finálního produktu a implementovat evropské standardy do obchodního styku i ochrany životního prostředí.
Další články v kategorii Potravinářství
- Vláda souhlasí se záměrem obnovit daňové zvýhodnění vína, zákon připraví vlastní (23.12.2025)
- Čína zavádí vysoká cla na mléčné výrobky z EU, podle Bruselu neoprávněně (23.12.2025)
- Mýty italské kuchyně. Historik bourá legendy o ikonických pokrmech, čelí výhrůžkám (23.12.2025)
- Pavel Vacek: Kapr je jednička, sváteční polévky střídáme (23.12.2025)
- Potravinářská inspekce zjistila v tržní síti masné konzervy z dovozu falšované sníženým obsahem masa a s nedeklarovaným alergenem (23.12.2025)
- Zvěřina ze střediska na Mostecku táhne, zájem je o divočáka na guláš (22.12.2025)
- Peněženku moc nešetří, čas ale ano. Češi cukroví čím dál víc kupují (22.12.2025)
- Předvánoční víkend někteří věnují uzení masa (22.12.2025)
- Rybáři rozvážejí ze sádek v Chropyni desítky tun kaprů pro vánoční trh (22.12.2025)
- Mléčné výrobky snižují riziko demence. Vědci sestavili seznam vhodných produktů (22.12.2025)

Tweet



