Slovenské hrozny putují na Moravu

Část spotřební daně z vína by měla jít rovnou na obnovu vinic

Současná výměra vinic představuje necelé procento obhospodařované půdy.

Blanka Sáková

Bratislava, 2.11. 2000

Zestárlé vinice volají po obnově. Jinak nízké hektarové výnosy nedovolí pěstitelům hroznového vína pracovat efektivně a Slovensko se stane závislé na dovozech, byť ještě v roce 1990 vyváželo jen do ČR 200 000 litrů vína. Letošní teplé léto urychlilo vinohradnickou kampaň. Produkce moštového vína podobně jako loni dosáhne 70 až 80 tisíc tun. Ovšem kvalita letošní produkce je

podle pěstitelů a zpracovatelů vysoká. Cukernatost u tří pětin úrody dosahuje minimálně l9 stupňů, takže by ji bylo možné použít podle zákona o vinohradnictví na výrobu kabinetního vína. Ovšem slovenský trh zatím není navyklý na takové množství kvalitního vína, a proto jen část suroviny je zařazena do tohoto kvalitativního stupně.

Problémem slovenského vinohradnictví je, že jen několik firem je schopno věnovat porostům potřebnou péči, což se jim vrací v bohaté úrodě sedm až deset tun z hektaru. K úspěšným vinohradníkům patří většinou ti, kteří surovinu sami zpracovávají. Vinohradníkům většinou však chybí zdroje na obnovování vinic a téměř 42 procent rodících kmenů je ve věku nad 20 let. Ve vinicích chybí v průměru dvě pětiny kmenů, a proto letošní hektarová úroda dosahuje průměru jen 3,5 tuny, což je daleko za efektivností. Ta se pohybuje na hranici 7 až 10 tun z hektaru.

Neefektivní pěstování však neumožňuje získat zdroje na obnovu vinic, ze kterých ročně ubývá kolem 300 až 400 hektarů. Na Slovensku je nyní 23 500 hektarů vinic, z nichž 4500 hektarů už nerodí. Je to tím, že výsadba.jednoho hektaru vinohradu stojí 600 až 700 tisíc korun, na což si neefektivně vyrábějící vinohradníci. nejsou schopni vydělat ani při podpoře státu. Současná výměra vinohradů představuje jen necelé procento z obhospodařované půdy v SR

Úbytek vinohradů způsobuje nedostatek slovenského vína na trhu, na kterém nyní pokrývá jen třetinu současné spotřeby. Kolem 200 000 hektolitrů vína se proto na Slovensko dováží. Přitom ještě do roku 1990, kdy průměrné hektarové výnosy dosahovaly 6 až 7 tun, slovenské vinohradnictví a vinařství pokrývalo nejen potřeby SR, ale se i vyváželo do ČR. Nyní se situace

obrací a hektarový výnos hroznového vína je na Slovensku o 17 procent nižší než v ČR, kde se stále zvyšuje.

Zpracovatelé zdůvodňují nízké ohodnocení ceny suroviny obavou ze své schopnosti konkurovat dováženým vínům a platí zemědělcům za surovinu kolem 11,50 Sk za kilogram. To mnohé z nich natolik odradilo, že letos ji začali raději prodávat na Moravu.

Zlepšení stavu vinohradů předpokládá nedávno schválená vinohradnická a vinařská koncepce. Podobně jako v ČR, by prostředky ze spotřební daně šly do fondu na obnovu vinic. Podle ministra zemědělství Pavla Koncoše by se z každého litru pět korun dostalo místo do státního rozpočtu do fondu rozvoje, což by mu mělo přinést kolem 300 miliónů Sk. Návrh předpokládá, že plochy vinic by se měly během příštích pěti let zvýšit na 24 500 ha. V roce 2005 by se tak měla vrátit vyrovnaná bilance výroby a spotřeby.

Tisk

Další články v kategorii Potravinářství

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info