Slovenské mlékárny zvýšily nákup suroviny i prodej mléčných

Slovenské mlékárenské společnosti dosáhly za prvních devět měsíců letošního roku meziroční růst výroby všech skupin produktů kromě konzumního mléka, smetany a tavených sýrů. Pokles produkce těchto tří produktů se pohyboval v rozmezí 0,5 až 2,7 %. Výroba konzumních mlék se snížila zhruba o 3,1 mil. litrů na 239,5 mil. litrů, produkce tavených sýrů o 230 t na 8 079 t a smetany o 35 tis. litrů na 7,16 mil. litrů. Produkce ostatních mléčných produktů byla vyšší, přičemž tento přírůstek byl relativně velký. Nejvýraznější zvýšení (o 13,2 %) bylo zaznamenáno u přírodních sýrů, jejichž výroba za sledované období dosáhla

25 188 t. Produkce sušeného mléka dosáhla 10 595 t a překročila loňskou úroveň o téměř 12 %. Ve srovnání se stejným obdobím minulého roku se zvýšila produkce másla o 8 % na celkem 12 959 t, zakysaných mléčných výrobků o 5,2 % na 36,7 mil. litrů a tvarohu o 2,4 % na 6 919 t.

Pokrok ve výrobě většiny komoditních skupin mlékárenského odvětví se daří především díky vyšší produkci surového kravského mléka. Mlékárny totiž za sledované období zvýšily svůj kumulativní nákup mléka o téměř 38 mil. litrů na 726 mil. litrů. Průměrná nákupní cena mléka vrostla o 6 % na 8,76 SKK/litr. Pozitivně se vyvíjel také zahraniční obchod s mlékem a mléčnými výrobky. Kladné saldo SR v obchodu s těmito komoditami se dostalo v závěru září 2001 na úroveň 1,040 mld. SKK, což znamená proti stejnému datu minulého roku zvýšení o 48 %. Vývoz se zvýšil o 33 % na 2,049 mld. SKK a dovoz jen o 21 % na 1,009 mld. SKK.

Roľ. Nov., 2001, č. 224, s. 2 (Jav)

Tisk

Další články v kategorii Potravinářství

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info