Slovenští pivovarníci se dovozu českého piva už tolik nebojí
07.12.2001 | Právo
Dovoz českého piva na Slovensko byl od roku 1994 limitován kvótou 532 tisíc hektolitrů ročně. Přestože se slovenský trh v příštím roce liberalizuje a toto omezení se zruší, slovenští pivovarníci se už konkurence českého piva tolik nebojí. Přitom otázka piva byla ještě řadu let po rozdělení Československa velmi citlivá. Na pravidelných zasedáních Rady celní unie slovenská strana neustále požadovala omezení dovozu českých piv a snažila se chránit vlastní výrobce. Spotřebitelé na Slovensku však byli na české pivo zvyklí, české pivo bylo stále žádané a všeobecně se považovalo za mnohem kvalitnější než slovenské. Byl v tom snad i kousek nostalgie po společném státu. Kvalita slovenského piva se za poslední léta zlepšila. Zásluhu na tom má nejen vstup několika nadnárodních společností do slovenských pivovarů, ale také licenční výroba českých značek (Gambrinus, Velkopopovický kozel). Gambrinus se v minulých letech vařil v pivovaru Hurbanovo. V současnosti se obě značky vaří ve východoslovenském pivovaru Šariš, který je stejně jako Plzeňský Prazdroj součástí skupiny kontrolované jihoafrickými South African Breweries (SAB). "Zrušení dovozních kvót se nebojíme, protože už máme silné značky piva," cituje deník Pravda generálního ředitele společnosti Heineken Slovensko Jeana Paula Hollebeka. Právě Heineken je největším vývozcem slovenského piva do České republiky. Loni exportoval především na Moravu téměř 72 tisíc hektolitrů piva Zlatý bažant. Letos chce toto množství ještě o něco zvýšit. Největším slovenským výrobcem piva je právě Heineken. Na druhém místě je pivovar Šariš, který letos poprvé vyrobí více než jeden milión hektolitrů piva, a na třetím Topvar Topoľčany. Z českých piv jsou na Slovensku nejoblíbenější Budějovický Budvar, Plzeňský Prazdroj, pražský Staropramen, nošovický Radegast a Krušovice. Hollebeke vidí jisté riziko jedině v nástupu levnějších a méně kvalitních českých piv na slovenský trh. "Pro část spotřebitelů to může být krátkodobě atraktivní," konstatuje. Marketingový manažer Topvaru Topoľčany Jozef Nemec se domnívá, že otevření slovenského trhu českým pivům dál vyostří konkurenci mezi domácími výrobci. "Z původních patnácti slovenských pivovarů už tři zanikly. Nástup českých výrobců zvýší tlak především na marketing, a ten nemusejí vydržet především malé pivovary," míní. V každém případě bude po Novém roce pro všechny pivovary působení na slovenském trhu náročnější a podmínky budou mnohem tvrdší.
Další články v kategorii Potravinářství
- Pivovar Strakonice prodal meziročně více piva, letos investoval i do automatizace chlazení (25.12.2025)
- ČSÚ: Živý kapr letos stojí 126,23 koruny za kilogram, mírně víc než loni (24.12.2025)
- Vláda souhlasí se záměrem obnovit daňové zvýhodnění vína, zákon připraví vlastní (23.12.2025)
- Čína zavádí vysoká cla na mléčné výrobky z EU, podle Bruselu neoprávněně (23.12.2025)
- Mýty italské kuchyně. Historik bourá legendy o ikonických pokrmech, čelí výhrůžkám (23.12.2025)
- Pavel Vacek: Kapr je jednička, sváteční polévky střídáme (23.12.2025)
- Potravinářská inspekce zjistila v tržní síti masné konzervy z dovozu falšované sníženým obsahem masa a s nedeklarovaným alergenem (23.12.2025)
- Zvěřina ze střediska na Mostecku táhne, zájem je o divočáka na guláš (22.12.2025)
- Peněženku moc nešetří, čas ale ano. Češi cukroví čím dál víc kupují (22.12.2025)
- Předvánoční víkend někteří věnují uzení masa (22.12.2025)

Tweet



