Směry vývoje mlékárenského průmyslu v novém tisíciletí

Technické inovace a smery vývoje mlékárenského prumyslu v novém tisíciletí

V mlékárenském prumyslu dojde v následujícím tisíciletí ke koncentraci výroby i zpracování mléka. Vývoj smeruje k zemedelským závodum se stády o 1 000 až 3 000 kusech, resp. zpracovatelským závodum denní kapacity 1 až 3 miliony litru.

- Vývoj dále smeruje k tekutým mlécným výrobkum s novými užitnými vlastnostmi. Cílem je dosažení senzoricky a výživove - fyziologicky vysokohodnotného konzumního mléka a cerstvých mlécných výrobku s trvanlivostí 18 až 21 dnu pri skladování za teploty 8 °C.

- Cílem výzkumu bude koncentrace duležitých výživove - fyziologických složek k docílení maximálního prebiotického úcinku.

- Ve výrobe se bude používat membránových postupu, od mikrofiltrace až po reverzní osmózu, spojených s tepelnými a alternativními postupy ošetrení, resp. klasickými postupy odlucování, zvlášte za použití vysoceúcinných odstredivek, vybavených napr. tryskami. Ekonomický výnos z takto vyrobených produktu prevýší vysoké provozní náklady na zarízení.

- Bude se zhodnocovat syrovátková bílkovina, mlécné produkty se budou bežne obohacovat vápníkem a vitaminy, ovlivní se i obsah minerálních látek v mléce.

- Zahuštením a tepelným ošetrením se vyrobí produkty, u nichž nebude nutno používat stabilizacních prostredku.

Potravinárské aktuality - Mlékárenský prumysl 43, 2000, c. 3 (-vl-)

Tisk

Další články v kategorii Potravinářství

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info