Sojové jogurty pomáhají proti cukrovce
29.11.2006 | Aktuálně.cz
Sojové jogurty, především ty s ovocnou složkou, mají příznivý vliv na cukrovku 2. typu a na vysoký krevní tlak. Přestože lidem s cukrovkou se většinou doporučuje vyhýbat se sladkým jídlům, sojové jogurty a některé mléčné jogurty s vysokým podílem ovoce regulují enzymy, které mají vliv na hladinu cukru v krvi, říká zpráva uveřejněné v časopisu Journal of Food Biochemistry. "Zdravá strava by se měla stát součástí celkové léčby," prohlásil Kalidas Shetty z University of Massachusetts Amherst.
Sojový jogurt má více fenolů
Cukrovku 2. typu, kterou trpí více než 15 milionů Američanů a kolem 150 milionů lidí po celém světě, charakterizuje abnormální zvýšení krevních cukrů hned po jídle. Tento efekt, kterému se říká hyperglykémie, ničí tepny, játra, srdce, oči a nervy.
Shetty spolu se svým týmem studoval určité rostlinné sloučeniny ovlivňující enzymy, na které působí antidiabetika, zejména alfa-amylázu a alfa-glukosidázu. Vědci zkoumali výskyt antioxidantů a fenolů v různých druzích jogurtů. Testy v laboratoři potvrdily, že sojový borůvkový jogurt měl výrazný vliv na všechny tři enzymy. Určitý vliv měl i broskvový a jahodový jogurt. Nejvyšší obsah fenolů a antioxidantů měl sojový jogurt bez příchutě.
Změna stravování je nezbytná
Sojový jogurt měl také největší vliv na potlačování enzymu ACE, který způsobuje zužování tepen a zvyšuje krevní tlak. Shetty upozorňuje, že cukrovka 2. typu se nejčastěji vyskytuje mezi chudými vrstvami, především mezi Afroameričany. "Efektivní změny ve stravování jsou pro léčbu této nemoci naprosto zásadní. Potraviny s vyšším obsahem ochranných antioxidantů hrají při léčbě důležitou roli," prohlásil Shetty.
"Konzumace ovoce a zeleniny spolu s pravidelným cvičením může působit jako prevence cukrovky i vysokého tlaku."
Další články v kategorii Potravinářství
- Zvěřina ze střediska na Mostecku táhne, zájem je o divočáka na guláš (22.12.2025)
- Peněženku moc nešetří, čas ale ano. Češi cukroví čím dál víc kupují (22.12.2025)
- Předvánoční víkend někteří věnují uzení masa (22.12.2025)
- Rybáři rozvážejí ze sádek v Chropyni desítky tun kaprů pro vánoční trh (22.12.2025)
- Mléčné výrobky snižují riziko demence. Vědci sestavili seznam vhodných produktů (22.12.2025)
- Pivovar Strakonice loni prodal přes 49.000 hektolitrů piva, meziročně více (22.12.2025)
- Dovoz potravin bude rekordní, schodek stoupne na 55 miliard, odhaduje svaz (22.12.2025)
- Provozovateli jatek v Holešově meziročně vzrostl čistý zisk a také tržby (20.12.2025)
- Státní veterinární správa začala ode dneška kontrolovat prodeje živých kaprů (19.12.2025)
- Zdražování kávy nekončí. Zákazníci mění návyky, volí levnější varianty (19.12.2025)

Tweet



