Soukromé laboratoře mohou nově podávat SVS hlášení o vyšetřeních divočáků na přítomnost svalovce on-line
19.05.2016 | SVS ČR
Tisková zpráva – Soukromé laboratoře mohou nově jednodušším způsobem podávat Státní veterinární správě (SVS) povinná hlášení o vyšetření masa divočáků na přítomnost parazita svalovce (Trichinella spp.). SVS jim za tímto účelem zpřístupnila na svých internetových stránkách on-line formulář. Ten umožní podávat hlášení pohodlně prostřednictvím internetu v průběhu celého roku, čímž odpadne obsáhlá administrativa v závěru vyšetřovacího období.
Nový formulář je laboratořím přístupný na tomto odkazu:
http://eagri.cz/public/app/svs_pub/formulare/
Dostat se k němu lze také kliknutím na barevný odkaz „Online formuláře“ v levém menu úvodní stránky internetových stránek SVS: www.svscr.cz
Dle platné legislativy musí všechny laboratoře, které provádějí vyšetření na přítomnost svalovce (trichinel), předkládat příslušné krajské veterinární správě (KVS) údaje o provedených vyšetření jednou ročně, a to za období od 1. dubna předcházejícího kalendářního roku do 31. března toho kalendářního roku, v němž se údaje předkládají.
Formulář mohou laboratoře, které jsou pro vyšetřování na přítomnost trichinel registrovány u KVS, vyplňovat průběžně, čímž splní svou povinnost o podávání hlášení. V případě problémů s přihlášením je potřeba obrátit se na příslušnou KVS, která povolení vydala, a překontrolovat přihlašovací údaje.
V současnosti v sekci online formulářů fungují i další čtyři formuláře:
- pro příjemce zásilek potravin živočišného původu z EU;
- pro soukromé veterinární lékaře
- pro výrobce medikovaných krmných směsí;
- pro prodejce živých ryb na takzvaném samostatném prodejním místě.
Postupným zaváděním online formulářů SVS zjednodušuje a zrychluje vzájemnou komunikaci s dozorovanými subjekty.
Mgr. Petr Pejchal
tiskový mluvčí SVS
Další články v kategorii Potravinářství
- Ceny potravin v roce 2026: Levné máslo a brambory, zdraží káva či kakao (26.12.2025)
- Pivovar Strakonice prodal meziročně více piva, letos investoval i do automatizace chlazení (25.12.2025)
- ČSÚ: Živý kapr letos stojí 126,23 koruny za kilogram, mírně víc než loni (24.12.2025)
- Vláda souhlasí se záměrem obnovit daňové zvýhodnění vína, zákon připraví vlastní (23.12.2025)
- Čína zavádí vysoká cla na mléčné výrobky z EU, podle Bruselu neoprávněně (23.12.2025)
- Mýty italské kuchyně. Historik bourá legendy o ikonických pokrmech, čelí výhrůžkám (23.12.2025)
- Pavel Vacek: Kapr je jednička, sváteční polévky střídáme (23.12.2025)
- Potravinářská inspekce zjistila v tržní síti masné konzervy z dovozu falšované sníženým obsahem masa a s nedeklarovaným alergenem (23.12.2025)
- Zvěřina ze střediska na Mostecku táhne, zájem je o divočáka na guláš (22.12.2025)
- Peněženku moc nešetří, čas ale ano. Češi cukroví čím dál víc kupují (22.12.2025)

Tweet



