Soutěži České pivo roku 2003 vládl Zubr
29.09.2003 | Hospodářské noviny
Zubr Premium se stal vítězem mezi světlými ležáky v soutěži České pivo roku 2003, kterou vyhlašuje Český svaz pivovarů a sladoven společně s Výzkumným ústavem pivovarnickým a sladařským. Výrobcem vítězného moku je přerovský Pivovar Zubr ze skupiny PMS Přerov, sdělil svaz pivovarů. Na druhém místě skončil mezi ležáky Radegast Premium, vyráběný Pivovarem Radegast ze skupiny Plzeňského Prazdroje. Třetí příčku obsadil Velkopopovický kozel Premium z téže pivovarské skupiny. V kategorii světlá výčepní piva prvenství získal Zubr Classic, který si tak polepšil z loňského druhého místa. Na druhém místě byl Braník z Pražských pivovarů. Na třetí pozici následoval loňský vítěz Starobrno Tradiční z pivovaru Starobrno. Letos bylo přihlášeno 25 vzorků do kategorie světlý ležák a 25 vzorků v kategorii světlé výčepní pivo. Piva hodnotilo 24 odborných degustátorů, většinou sládků ze všech přihlášených pivovarů. Dále se na hodnocení podíleli pracovníci z Výzkumného ústavu pivovarského a sladařského, Ústavu kvasné chemie a bioinženýrství Vysoké školy chemicko-technologické a Střední průmyslové školy potravinářské technologie. Ve dvou kolech zkoumali senzorické a analytické vlastnosti piva a rozhodovali, která piva nejlépe chutnají. Staronovým vítězem novinářské ankety popularity piva Naše pivo 2003, které se v letos zúčastnilo 81 redakcí a nezávislých novinářů, se stal Pilsner Urquell z Plzeňského Prazdroje. Druhý skončil Gambrinus od stejného výrobce a třetí byl Budějovický Budvar.
Další články v kategorii Potravinářství
- Ceny potravin v roce 2026: Levné máslo a brambory, zdraží káva či kakao (26.12.2025)
- Pivovar Strakonice prodal meziročně více piva, letos investoval i do automatizace chlazení (25.12.2025)
- ČSÚ: Živý kapr letos stojí 126,23 koruny za kilogram, mírně víc než loni (24.12.2025)
- Vláda souhlasí se záměrem obnovit daňové zvýhodnění vína, zákon připraví vlastní (23.12.2025)
- Čína zavádí vysoká cla na mléčné výrobky z EU, podle Bruselu neoprávněně (23.12.2025)
- Mýty italské kuchyně. Historik bourá legendy o ikonických pokrmech, čelí výhrůžkám (23.12.2025)
- Pavel Vacek: Kapr je jednička, sváteční polévky střídáme (23.12.2025)
- Potravinářská inspekce zjistila v tržní síti masné konzervy z dovozu falšované sníženým obsahem masa a s nedeklarovaným alergenem (23.12.2025)
- Zvěřina ze střediska na Mostecku táhne, zájem je o divočáka na guláš (22.12.2025)
- Peněženku moc nešetří, čas ale ano. Češi cukroví čím dál víc kupují (22.12.2025)

Tweet



