Španělská vína: Od krabic ke slávě
12.10.2006 | Aktuálně.cz
Co je na zprávě, která má zhruba tak stejnou vypovídací hodnotu, jako kdyby český prezident otevřel novou provozovnu drůbežárny Xaverov, tak zajímavé, že ji převzaly i některé tiskové agentury? Kupodivu nejdůležitějším sdělením této zprávy nebyl fakt, že španělský monarcha zavítal do Baskicka právě ve stejný den, kdy madridská vláda zahájila s baskickými politiky jednání o větší autonomii této části Španělska.
Proč tedy návštěva Juana Carlose I. a jeho ženy Sofie v malé baskické vesničce Elciego vzrušila především odbornou vinařskou veřejnost na celém světě? Budovu vinařského centra totiž pro nejslavnějšího španělského výrobce vín navrhl slavný architekt kanadského původu Frank Gehry.
Autor budovy Guggenheimova muzea v Bilbau, muzea tolerance v Jeruzalémě, koncertní haly Walta Disneyho v Los Angeles nebo Tančícího domu na pražském nábřeží patří dnes ke třem nejslavnějším žijícím architektům světa a jeho stavby jsou vyhledávaným cílem turistů. Dokonce po otevření muzea v Bilbau v roce 1997 se začalo zvýšenému turistickému zájmu o město a okolí přezdívat "Gehryho efekt".
Gehry nezůstal osamocen
A právě turistický zájem byl hlavním důvodem, proč se vlastníci značky Marqués de Riscal rozhodli právě pro Gehryho. Přestože vinařství existuje v severním výběžku kraje La Rioja již od roku 1860, španělská vína neměla v odborném světě nikdy příliš na růžích ustláno. Byla vždy ve stínu slavnějších značek z Francie či Itálie a v poslední době navíc museli španělští vinaři odolávat tlaku kvalitrních vín z Jižní Ameriky, Austrálie, Jihoafrické republiky či Nového Zélandu.
Některé odborné vinařské časopisy dokonce španělské vinaře svého času častovaly posměšným pojmenováním "chlapci od krabic" v narážce nad tím, že nekvalitní španělské krabicové víno zaplavilo trhy v celé Evropě. Krabicové víno z evropských pultů sice nezmizelo, ale málokdo si dnes dovolí španělské vinaře hanět. Zmodernizovali své provozy, vysadili kvalitní odrůdy a zlepšili celkovou kvalitu vín.
K větší popularitě jim navíc mají pomoci světoznámí architekti. Jejich stavby lákají vedle znalců vína i obyčejné turisty, kterým by španělské víno mohlo pod dojmem Gehryho kovových křivek zachutnat.
Jen několik kilometrů od Elciega ve vesnici Laguardia postavil vinařské centrum YSIOS jiný uznávaný architekt, Santiago Calatrava (např. olympijský komplex v Aténách či most Evropa v Orleansu). A vinařství Lopéz de Heredia si pro své návštěvnické centrum vybralo zase íránskou architektku Zaha Hadid, která bude mimo jiné vybírat návrhy na budovu Národní knihovny na pražském Špejchaře.
Elciego - vinařský pupek světa
Sázka majitelům značky Marqués de Riscal na zvýšený zájem o jejich vína pravděpodobně vyšel. Už dnes se o vesničce Elciego hovoří nadneseně jako o "hlavním městě španělského vína".
Součástí komplexu moderních Gehryho budov vyrobených z titanu (prolínají se v něm tři barvy: růžová představuje červené víno z vinic Rioja, zlatá představuje tradiční zlatou síťku, kterou jsou omotány láhve vína Marqués de Riscal, a stříbrná v barvě korunky, jež chrání korkový uzávěr) jsou kromě návštěvnického centra, vinné sklepy, restaurace a hotel s 43 pokoji, v nichž ubytování na jednu noc přijde na 600 eur.
Budova, jež připomíná svými futuristickými tvary spíše svatostánek kultury než "obyčejnou výrobní halu", je navíc umně zasazena do původních pískovcových budov vinařství z poloviny devatenáctého století. Celková investice přišla vlastníky firmy na 80 miliónů eur a zdá se, že se tyto prostředky vyplácí. Projekt "Město vína", jak je nazváno celé Gehryho centrum, získalo několik ocenění ještě předtím, než král Juan Carlos I. slavnostně přestřihl pásku.
Hlavní odrůda: Tempranillo
Vinařství založil v roce 1858 v severním výběžku kraje La Rioja diplomat a novinář Camilo Hurtado de Amézaga, markýz z Riscalu. V prvních letech hospodařil jen na několika přilehlých vinicích, dnes firma vlastní tisíce hektarů nejenom ve vinařsky vyhlášeném kraji La Rioja, ale i ve vzdálenější provincii Castilla y León. Právě zde se například pěstuje odrůda Tempranillo pro vlajkovou loď vinařství Riscal 1860.
Dnes firma vyprodukuje více než čtyři milióny lahví vína ročně, z nichž celá čtvrtina je Riscal 1860. Vína dozrávají v Elciegu ve 185 obřích barelech o objemu 40 000 litrů.
Další články v kategorii Potravinářství
- ČOI ve třetím čtvrtletí odhalila 292 případů prodeje alkoholu nezletilým (12.12.2025)
- Testovali jsme v laboratoři croissanty z Česka a Německa. Výsledky Čechy překvapí (12.12.2025)
- Albert i před letošními Vánoci podporuje zaměstnance v prodejnách příspěvkem a dalšími benefity (12.12.2025)
- Tradice, know-how i suroviny. Filipíny se otevírají českým pivovarníkům (12.12.2025)
- Potravináři: Nový cíl EU ke snížení množství potravinového odpadu je nesmyslný (11.12.2025)
- Česká vejce podraží. Chovatelé se kvůli rušení klecových chovů bojí konkurence (11.12.2025)
- Kapusta má téměř tolik železa jako maso. Využijte její potenciál (11.12.2025)
- SVS nařídila stáhnout z trhu chlazená kuřata z Francie s obsahem salmonel (11.12.2025)
- Pokles cen másla způsobuje hlavně přebytek mléka a jeho zlevnění (09.12.2025)
- Výrobci uzenin Steinex a Steinhauser se spojili, firma pořizuje nové výrobní technologie (09.12.2025)

Tweet



