Špekáček bude stále špekáčkem, ale podraží

Nekvalitním náhražkám typických masných specialit by mělo brzy odzvonit. Od 1. září musí vybrané masné výrobky splňovat jakostní požadavky, které novelou vyhlášky stanovilo ministerstvo zemědělství.

"Chceme pro určitý sortiment standardní kvalitu. Po roce 1990 se zrušily oborové normy, takže si každý začal vyrábět, co chtěl, ovšem pod názvy do té doby klasických výrobků," uvedl včera Rudolf Jánský, náměstek pro potravinářství z ministerstva zemědělství. "Chceme zabránit tomu, aby si na historických známkách někdo jen tak nemastil kapsu a přitom od skutečného typu výrobku ten jeho byl kvalitou, složením, ale i způsobem výroby na hony vzdálen," dodal Jánský.

Cílem je zajistit spotřebiteli u těchto produktů standardní kvalitu u každého výrobce. Vyhláška upravuje základní sortiment masných výrobků. Jde například o vídeňské párky, špekáčky, salámy Gothaj, Herkules, lovecký salám, šunkový salám nebo ostravskou klobásu. Předpis uvádí seznam základních surovin používaných k výrobě, popis smyslových vlastností a stanovuje i základní fyzikální a chemické parametry pro jednotlivé produkty.

Podle Jánského není smyslem diktovat zpracovatelům, co mají vyrábět. Vyhláška tak nebrání produkci levnějších masných výrobků, které však v případě nesplnění stanovených standardů musejí nést jiný název. "Nárůst cen lze čekat jen u výrobků, na něž se vyhláška vztahuje, ale standardy kvality v současnosti nesplňují," uvedl Jánský.

Potravinářská komora podle prezidenta Jaroslava Camplíka tuto iniciativu podporuje. "Spotřebitel by měl vědět, že když je výrobek levný, je tam maso evidentně nahrazeno například sójou či jinou surovinou," uvedl Camplík s tím, že na takovém výrobku musí být deklarováno složení a proč je toto zboží nabízeno za nízkou cenu. "Nikomu nebráníme, aby si levný výrobek koupil, ale musí vědět, co kupuje,"uzavřel Camplík.

Tisk

Další články v kategorii Potravinářství

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info