Spojením 4 řeznických firem vznikl 1 z největších producentů mas
13.11.1997 | Slovo
Slovo - 13.11.1997
Spojením ctyr reznických firem vznikl jeden z nejvetších producentu masa
Pod jednotným názvem GONDOR, s.r.o., vzniklo jedno z nejvetších sdružení producentu masných a uzenárských výrobku CR, které by melo ovládnout až desetinu našeho trhu s masnými výrobky. Pod tímto názvem jsou sdruženy ctyri firmy, a to Bilbo, a.s., z Mostu, Pejskar, s.r.o., z Police nad Metují, Schneider, s.r.o., z Plzne a Váhala, s.r.o., z Hustopecí nad Becvou.
Jak se vcera Slovu podarilo zjistit od predsedy spolecností GONDOR Jirího Raina, který je zároven vlastníkem firmy Bilbo, tato spolecnost bude vstupovat nejen do síte velkoprodejen CR, ale i na trhy EU. Všechny ctyri firmy jsou totiž již nyní cekateli na razítko EU, zplnomocnující k vývozní cinnosti.
Nove vzniklá spolecnost GONDOR by mela vyprodukovat denne na 50 tun masných výrobku. Zajímavá je pritom specializace jednotlivých firem - firma Pejskar je naším predním producentem trvanlivých salámu, Bilbo se specializuje na upravená masa a masné výrobky, firmy Váhala a Schneider mají velmi pestrou škálu polotovaru z masa a jemných uzenárských výrobku. Všechny ctyri firmy jsou pokracovateli reznické tradice a jako restituenti navázaly na prerušenou výrobu masa a uzenin svých predku. Zacátky jejich firem sahají vetšinou do let pocátku dvacátého století. Všechny také dobudovávají nové závody na zelené louce a rekonstruují provozy, aby obstály tvrdým normám EU. Jak Slovu rekl další ze clenu spolecenství, Josef Schneider, teší se na náš vstup do EU a tvrdí, že provozovny spolecnosti GONDOR jsou již prakticky na tvrdé podmínky EU pripravené.
Eugenie Línková
Další články v kategorii Potravinářství
- Ochranu původu výrobků bude nově řešit pouze EU, rozhodla vláda (16.01.2025)
- Znáte Sudžuch? Manžele dělají arménskou pochoutku a spojují tradici s inovací (15.01.2025)
- Fond podle NSS nechyboval, když zamítl dotaci pro Vodňanskou drůbež (15.01.2025)
- Sněmovní výbor dnes schválil omračování zvířat před halal a košer porážkami (15.01.2025)
- Burger King v Česku reaguje na rostoucí zájem o rostlinné stravování. Nově ho podporuje s organizací ProVeg (14.01.2025)
- Vinaři se více než počasí obávají nepředvídatelného podnikatelského prostředí. Očekávají bouřlivé diskuze na půdě EU (14.01.2025)
- Ochranu původu zboží bude nově zajišťovat pouze EU (14.01.2025)
- Až 70 procentům vinařů v ČR loni klesly příjmy, úroda byla nižší, ale kvalitní (14.01.2025)
- Zájem o domácí zabijačky dlouhodobě klesá, loni jich bylo 22.500, dříve 100.000 (13.01.2025)
- Výroba i spotřeba chleba je v ČR stabilní, lidé ale chtějí i alternativní pečivo (13.01.2025)