Spotřeba hovězího masa postupně stoupá
05.11.2001 | ÚZPI
Spotřeba hovězího masa se v Evropské unii zotavuje z poklesu, který na začátku tohoto roku vyvolala epidemie choroby šílených krav (BSE) a slintavky a kulhavky (SLAK). Komisař EU pro zemědělství Franz Fischler nedávno upozornil na nové vývozní možnosti. Podle jeho slov, například egyptské úřady zvažují žádost některých zemí o zrušení dovozného zákazu. Mnohé státy, které tradičně dovážely hovězí maso a skot z EU uzavřely své hranice v důsledku BSE a SLAK. To spolu s prudkým poklesem vnitřní poptávky způsobilo výrazný nárůst zásob masa. Nejnovější údaje o spotřebě však už vykazují signály zlepšování situace. Evropská komise uvádí, že poptávka je v současnosti přibližně o 5,7 % nižší než před rokem, ale u jednotlivých členských zemí jsou určité rozdíly. Například v Německu, Španělsku a Řecku je spotřeba oproti roku 2000 o 10 % nižší, i když je její úroveň v porovnání se začátkem roku vyšší. Jiné země zase zaznamenaly menší pokles spotřeby, například ve Francii o 7 procent a podle aktuálních informací se poptávka v Británii meziročně zvýšila o 3 procenta. Jak informovala agentura Reuters, F. Fischler vypracoval záchranný plán pro trh, který obsahuje kompenzaci za porážku staršího zvířete. Komisař odhaduje, že opatření souvisící s porážkou zvířat kvůli BSE a SLAK stáhla z trhu celkem 750 tisíc tun hovězího masa. Komise uvádí, že ceny poražených krav se v minulých týdnech snížily pod 160 euro za 100 kilogramů v porovnání s více než 225 euro za stejné období roku 2000. F. Fischler dodal, že sice jde o sezónní trend, ale ceny zároveň odrážejí i velký počet zvířat, která si chovatelé ponechali ve stájích a nyní je postupně vodí na jatky.
Další články v kategorii Potravinářství
- Vláda souhlasí se záměrem obnovit daňové zvýhodnění vína, zákon připraví vlastní (23.12.2025)
- Čína zavádí vysoká cla na mléčné výrobky z EU, podle Bruselu neoprávněně (23.12.2025)
- Mýty italské kuchyně. Historik bourá legendy o ikonických pokrmech, čelí výhrůžkám (23.12.2025)
- Pavel Vacek: Kapr je jednička, sváteční polévky střídáme (23.12.2025)
- Potravinářská inspekce zjistila v tržní síti masné konzervy z dovozu falšované sníženým obsahem masa a s nedeklarovaným alergenem (23.12.2025)
- Zvěřina ze střediska na Mostecku táhne, zájem je o divočáka na guláš (22.12.2025)
- Peněženku moc nešetří, čas ale ano. Češi cukroví čím dál víc kupují (22.12.2025)
- Předvánoční víkend někteří věnují uzení masa (22.12.2025)
- Rybáři rozvážejí ze sádek v Chropyni desítky tun kaprů pro vánoční trh (22.12.2025)
- Mléčné výrobky snižují riziko demence. Vědci sestavili seznam vhodných produktů (22.12.2025)

Tweet



