Potravinami Moravskoslezského kraje jsou medová zmrzlina s pepřem i bílý jogurt
07.05.2024 | ČTK
Medová zmrzlina s černým pepřem od Tomáše Romanovského z Palkovic nebo Bílý jogurt z Ligotského statku Anety Struhalové z Komorní Lhotky jsou mezi devíti výrobky, které v Moravskoslezském kraji získají právo používat čtyři roky značku Regionální potravina. Hodnotitelská komise letos vybírala ze 129 přihlášených produktů od 41 výrobců. ČTK to sdělila mluvčí Státního zemědělského intervenčního fondu Eva Češpiva. Soutěž je projektem ministerstva zemědělství.
"Do letošního ročníku soutěže Regionální potravina Moravskoslezského kraje výrobci přihlásili řadu již dříve oceněných výrobků a vítězství se pokusili obhájit. Na druhou stranu se mezi hodnocenými produkty objevily i zcela nové," uvedl krajský koordinátor Moravskoslezského kraje Lukáš Vacek.
V kategorii tepelně opracovaných masných výrobků získá ocenění Tatínkova šunka od mořkovské společnosti Machač - malokapacitní jatka, v kategorii tepelně neopracovaných masných výrobků, konzerv a polokonzerv Trhaná hovězí kližka s medem, mátou a skořicí šilheřovické společnosti Medoo Silesia a v kategorii sýrů Jesenický horský sýr od Stanislava Zámečníka ze Světlé Hory-Staré Vody. Mezi pekařskými výrobky uspěly Hukvaldské mrkvánky s hruškovou náplní ostravské firmy Martina bakery a mezi cukrářskými výrobky Karamelový větrník ostravské společnosti Labužník Celiak. V kategorii nápojů dostane značku Sirup jahoda máta od Adély Misařové z Moravskoslezského Kočova a mezi ovocem a zeleninou Rajčata cherry podlouhlá - hranáček červený z dolnolutyňské Farmy Bezdínek.
Soutěž Regionální potravina je určena na podporu malých a středních regionálních výrobců a zemědělců, značku mohou získat pouze firmy, které mají nanejvýš 250 zaměstnanců. Soutěž se koná ve všech krajích.
"Je skvělé, že přibývá možností a příležitostí nakoupit si kvalitní potraviny, které vyprodukovaly místní farmy a menší podniky. Často jsou to i rodinné firmy, které ke své živnosti přistupují nejen obchodně, ale taky srdcem. A to je na výsledku hodně znát. Jejich produkty mají často svůj zajímavý příběh a na stole určitě každého milovníka kvalitního jídla potěší. Soutěž Regionální potravina má podpořit právě tyto malé a střední podnikatele, kteří si nemohou dovolit masové reklamy v médiích," uvedla náměstkyně moravskoslezského hejtmana Šárka Šimoňáková (ANO).
Copyright (2003) The Associated Press (AP) - všechna práva vyhrazena. Materiály agentury AP nesmí být dále publikovány, vysílány, přepisovány nebo redistribuovány.
Další články v kategorii Potravinářství
- Čeští experti připravují zdravější rostlinné oleje. Prospějí ekonomice i ekologii (19.05.2024)
- SZPI analyzuje složení bonbónů s muscimolem, kvůli nim zkolabovala žákyně ZŠ (17.05.2024)
- Z jahod je luxusní zboží, kvůli mrazu prudce zdražily (16.05.2024)
- Zlevňování potravin skončilo (15.05.2024)
- Brambory meziročně podražily skoro o polovinu. Klesá zájem o ty ve slupce (15.05.2024)
- Nealkoholické pivní mixy COOL se rozrůstají o novou generaci COOL+ s funkčními benefity (15.05.2024)
- Stahování párku od výrobce z Vysočiny kvůli obsahu listerií (15.05.2024)
- Výrobce Olomouckých tvarůžků navýšil obrat i čistý zisk a plánuje stavbu výrobního závodu (15.05.2024)
- Česko za 20 let v EU marně hájilo pomazánkové máslo a tuzemský rum (14.05.2024)
- Státy EU schválily prodloužení volného obchodu s Ukrajinou, budou platit omezení (14.05.2024)