Srovnání legislativy EU a ČR - komodita cukr

Legislativa EU ve srovnání s legislativou ČR

-

Komodita: cukr

1. NázevNařízení Rady č. 381 R 1785/ 81 ze 30. 6. 1981 ve znění pozdějších úprav SPOLEČNÁ ORGANIZACE TRHU V SEKTORU CUKRU

CharakteristikaSpolečná organizace trhu v sektoru cukru, zahrnující cukr (řepný i třtinový), cukrovou řepu, třtinu, melasu, ostatní cukry, izoglukozu, inulinové sirupy a odpady z výroby cukru.Regulace prodeje cukru stanovením: a) produkčních kvótb) cílových a intervenčních cen cukruc) minimálních cen cukrovkyd) systému kompenzací nákladů na skladováníe) dovozních a vývozních licencí f) exportních refundacíg) eliminačních přirážekh) systému preferenčních dovozůi) celního režimuj) systému dotací.Zřízení Řídícího výboru pro cukr a zajištění systému výměny informací.Systém má charakter protekcionalistických opatření, zajišťujících zájmy zemí uvnitř Společenství a upravujících podmínky obchodu se zeměmi mimo Společenství. Systém je založen na principu samofinancování.

2. Název Nařízení komise EU č 431/68 z 9.dubna 1968, které stanovuje obvyklou JAKOST SUROVÉHO CUKRU

CharakteristikaNařízení stanovuje způsob výpočtu výroby surového cukru v závislosti na zjištěnou polarizaci, stanovený obsah popela a zjištěný obsah invertního cukru. Za obvyklou jakost surového cukru se pokládá přitom cukr o polarizaci 92 %.V tomto nařízení - v původním textu- byly stanoveny podmínky , určující místa hraničních přechodů pro cukr, vstupující na území EU. Tato část byla upravena ve vztahu k multilaterálním dohodám Uruguayského kola nově a to v nařízení rady č. 3290/94.

3. Název a) Nařízení Rady č. 793/72 ze 17. 4. 1972, určující JAKOST BÍLÉHO CUKRUb) Nařízení Rady č. 431/68 z 9. 4. 1968, určující JAKOST SUROVÉHIO CUKRU

CharakteristikaNařízení, kterými se stanovují základní kvalitativní znaky a) pro bílý cukrb) pro surový cukra určují se metody stanovení hodnot těchto znaků.

4. Název a) 578/97 z 1. 4. 1997, Nařízení komise, určující splátky příspěvkův kampani 1996/97b) 1187/97 z 25. 6. 1997, Nařízení rady, určující některé ceny a jakostv téže kampanic) 1188/97 z 25. 6. 1997, Nařízení rady, určující intervenční cenyv téže kampanid) 1976/97 z 10. 10. 1997, Nařízení komise, určující částky, které platí výrobci cukru prodejcům (pěstitelům) řepye) Rozhodnutí Rady ministrů EU o cenách řepy v kampani r.1996/97

CharakteristikaVšechna citovaná nařízení a rozhodnutí jsou cenovým předpisem, který lze srovnat s cenovou, kartelovou dohodou, zavazující členské země a všechny účastníky na obchodu s řepou, třtinou a cukrem v těchto zemích dodržovat stanovené cenové relace. V předpisech (Nařízení 1187/97) je mimo to vymezena kvalita řepy (zejména limit pro obsah cukru v období přejímky je stanoven na 16 %).

5. Název Nařízení komise EU č. 1443/82 ze dne 8. června 1982, stanovující MOŽNÉ ZPŮSOBY APLIKACE KVÓT V ODVĚTVÍ CUKRU

Charakteristika Nařízení aplikuje základní směrnici č. 1785/81 a provádí výklad pojmů, používaných v této základní směrnici.Určuje položky , které jsou zahrnuty do pojmu ”množství bílého cukru” t.j.: bílý cukr,surový cukr,invertní cukr, sirupy-obsahující nejméně 70 % cukru z řepy, sirupy- obsahující nejméně 75 % cukru z třtiny.Určuje položky, které se do výpočtu nezahrnují: bílý cukr,vyrobený ze surového cukru nebo ze sirupů nebo z nestandardního cukru, cukr a cukerné sirupy-vyrobené z cukernatých surovin, nakoupený a vyrobený v jiném podniku , cukr,zpracovaný na líh a na rumUrčuje přepočítávací ekvivalent, kterým je pro všechny cukry bílý cukr.Stanovuje areometrickou metodu za metodu pro měření sušinyVymezuje pojem izoglukozy, kde je stanoven podíl fruktózy v sušině nejméně 10%Určuje způsob měřeníUrčuje povinnost výkaznictví a ohlašovací povinnost pro výrobu cukru a izoglukozy. Určuje povinnosti výrobcům inulinového sirupuUrčuje povinnosti států sestavit každý měsíc přehledy o výrobě cukru a izoglukozy v členění podle podniků Určuje povinnosti každoročního vyhodnocení kampaně výroby cukru a izoglukozy.Určuje povinnost státům stanovit před 15.dubnem každého roku každému podniku,který vyrábí cukr,izoglukozu a inulinový sirup výši a splátky příspěvků a způsob výpočtu splátek.Určuje zásady vyrovnávání cen nakupované řepy

6. NázevNařízení Rady č.193 / 82 ze dne 26.1.1982 Základní pravidla pro převody kvót vsektoru cukru a isoglukosy.

CharakteristikaNařízení, které doplňuje základní směrnici ( Nařízení Rady č. 1785 / 81 ), které definuje pojmy a stanovuje postupy:pro převod produkčních kvót vdůsledku spojování podnikůodnětí kvót vpřípadech, kdy došlo kporušení předepsaných postupůpro případy, kdy je cukr využíván kvýrobě etylalkoholuvymezující a zpřesňující podmínky cenových intervencí

Tisk

Další články v kategorii Potravinářství

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info