Státní svátek je příležitostí k předvedení nejlepších vín
26.10.2000 | Právo
Státní svátek je príležitostí k predvedení nejlepších vín
Slavnostní vyhlášení vítezu druhého rocníku souteže TOP 77 nejlepších moravských vín pripravila na nadcházející státní svátek do areálu kolejí na Vinarské ulici v Brne Stálá prodejní výstava vín VINDOM spolu s Masarykovou univerzitou.
Jak již Právo informovalo, nejvyšší hodnocení - mimorádné víno - získalo letos šest soutežících vzorku. Dalších 24 vín bylo hodnoceno jako výborné víno a 47 vzorku jako velmi dobré víno. "Kvalita úrody je v posledních ctyrech letech velmi dobrá, vloni mimorádná. Také technologické postupy - výberem hroznu pri sklizni pocínaje a lahvováním konce - zvyšují rok od roku úroven produkce moravských vinaru. Pro organizátory bylo velmi obtížné vysvetlit tem, kterí mezi TOP 77 nepostoupili, že jejich vína nebyla ocenena," rekl jeden z poradatelu Dan Mádr. Predseda hodnotitelské komise doc. Eduard Postbiegl z Mendelovy zemedelské a lesnické univerzity v Brne potvrdil, že v souteži byla jen kvalitní vína. Komise se však musela držet dvou sedmicek, jež má soutež v záhlaví. Letošní rocník si majitelé vinohradu podle Postbiegla oprávnene chválí. Vyzrály aromatické kvalitní hrozny, z nichž velkou cást lze zpracovat na kabinetní a slámová vína. Bourlivé kvašení však nekteré menší vinare pripravilo o cenné aromatické látky a kyseliny. Podle Dana Mádra se na Morave trvale zvyšuje pocet pestitelu vína, kterí se prestávají orientovat na prodej hroznu, sami své víno lahvují a dodávají na trh. "Zatímco pred tremi lety jich bylo 80, letos se tento pocet témer zdvojnásobil," rekl Mádr. Sobotní slavnosti, spojené s výstavou vinarských obrázku Vladimíra Rencína a s neomezenou degustací za zvuku cimbálové muziky, bude ve 12.30 hod. predcházet odhalení bronzové plastiky akademického sochare Nikose Armutidise v univerzitním areálu na Vinarské.
Další články v kategorii Potravinářství
- ČOI ve třetím čtvrtletí odhalila 292 případů prodeje alkoholu nezletilým (12.12.2025)
- Testovali jsme v laboratoři croissanty z Česka a Německa. Výsledky Čechy překvapí (12.12.2025)
- Albert i před letošními Vánoci podporuje zaměstnance v prodejnách příspěvkem a dalšími benefity (12.12.2025)
- Tradice, know-how i suroviny. Filipíny se otevírají českým pivovarníkům (12.12.2025)
- Potravináři: Nový cíl EU ke snížení množství potravinového odpadu je nesmyslný (11.12.2025)
- Česká vejce podraží. Chovatelé se kvůli rušení klecových chovů bojí konkurence (11.12.2025)
- Kapusta má téměř tolik železa jako maso. Využijte její potenciál (11.12.2025)
- SVS nařídila stáhnout z trhu chlazená kuřata z Francie s obsahem salmonel (11.12.2025)
- Pokles cen másla způsobuje hlavně přebytek mléka a jeho zlevnění (09.12.2025)
- Výrobci uzenin Steinex a Steinhauser se spojili, firma pořizuje nové výrobní technologie (09.12.2025)

Tweet



