Šťavnaté a měkké maso
03.09.2008 | ÚZPI
Jakostní přísady mohou přispívat k tomu, že steaky, řízky nebo guláš mají konstantní měkkost, šťavnatost a zachovávají si svou čerstvost. Spoječnost Van Hees z Wallufu, nabízí ve své paletě jakostních přísad, koření a aromat přídavek pod názvem Zartin. Jedná se o kombinaci jakostních přísad upravenou pro masné výrobky, která mění vysušené ve šťavnaté a tuhé v měkké maso a k tomu současně zachovává čerstvost. Zartin se podle výrobce hodí k úpravě a rozležení masa, které je připravováno s a bez marinády, pro úpravu guláše, vepřových, hovězích a drůbežích steaků a pro řízky z veškerých druhů masa.
Menší kousky masa jsou nakládány s lákem a u větších kusů masa je lák vpravován do masa nastřikováním. Optimálního účinku se dosahuje, když se maso nechá naložené přes noc. Tyto jakostní přísady ovlivňují hodnotu pH o zhruba 0,3 až 0,5. Hodnota pH hraje roli při technologické kvalitě a mimo to ovlivňuje i senzorické vlastnosti. Hodnoty blízké pH 5,7 a méně zapříčiňují suchý pocit na skusu, tuhou konzistenci a minimální masovou příchuť. Uvedenými prostředky lze tuto hodnotu zvýšit a tím se zajistí šťavnatost na skusu, měkká konzistence a typická chuť. Lák je připravován z jednoho kilogramu přípravku Zartin a devíti kilogramů vody. Při manuálním zpracování se se lák přidává k masu zpracovávanému na kousky na zhruba dvě minuty a poté se po půl hodině musí ještě jednu minutu zamíchat. Při strojním zpracování se maso rozdělené na kousky 15 až 25 minut zpracovává tumblováním, u plátků se zpracovává pomocí jehel 60 minut při následném zpracování tumblováním. Technická výhoda tohoto přípravku vyráběného v práškové formě tkví, podle výrobců upravovaného masa, v tom, že při ručním i strojovém zpracování zůstává nezměněná kvalita u konečných výrobků. Společnost Van Hees slibuje, že při použití jejího přípravku se získá stabilizovaná vaznost vody, dojde ke snížení úbytku hmotnosti a je možné přidávat lák až do výše 25 procent.
Další články v kategorii Potravinářství
- Ceny potravin v roce 2026: Levné máslo a brambory, zdraží káva či kakao (26.12.2025)
- Pivovar Strakonice prodal meziročně více piva, letos investoval i do automatizace chlazení (25.12.2025)
- ČSÚ: Živý kapr letos stojí 126,23 koruny za kilogram, mírně víc než loni (24.12.2025)
- Vláda souhlasí se záměrem obnovit daňové zvýhodnění vína, zákon připraví vlastní (23.12.2025)
- Čína zavádí vysoká cla na mléčné výrobky z EU, podle Bruselu neoprávněně (23.12.2025)
- Mýty italské kuchyně. Historik bourá legendy o ikonických pokrmech, čelí výhrůžkám (23.12.2025)
- Pavel Vacek: Kapr je jednička, sváteční polévky střídáme (23.12.2025)
- Potravinářská inspekce zjistila v tržní síti masné konzervy z dovozu falšované sníženým obsahem masa a s nedeklarovaným alergenem (23.12.2025)
- Zvěřina ze střediska na Mostecku táhne, zájem je o divočáka na guláš (22.12.2025)
- Peněženku moc nešetří, čas ale ano. Češi cukroví čím dál víc kupují (22.12.2025)

Tweet



