Stock Plzeň boduje na Slovensku
17.12.2001 | Hospodářské noviny
Největší český výrobce lihovin s 30procentním podílem na trhu, společnost Stock Plzeň, zvýšil za letošní leden až listopad vývoz na Slovensko o 21,5 procenta. K našim východním sousedům přitom směřuje většina exportu, který do listopadu tvořil zhruba pět procent produkce firmy. Na slovenském trhu Stock především v posledním roce vybudoval vlastní obchodní tým a díky uvolnění legislativy související s reklamou na alkohol mohl připravit i rozsáhlou reklamní kampaň. Nejdynamičtější vývozní značkou je Fernet Stock Citrus, jehož export se meziročně zvýšil o více než 60 procent.
Stock Plzeň se snaží otevřít cesty pro export i do dalších zemí. Nejperspektivněji se jeví země bývalé Jugoslávie a USA.
Firma v letošním roce překoná loňský prodejní rekord, který činil 25,3 miliónu litrů lihovin. Podle nejnovějších odhadů vzrostou letošní prodeje Stocku Plzeň nejméně na 25,5 miliónu litrů lihovin. Za leden až listopad letošního roku prodal Stock Plzeň 22,95 miliónu litrů lihovin, což oproti stejnému období minulého roku představuje zvýšení o 4,4 procenta.
Nejžádanějšími produkty Stocku Plzeň jsou Fernet Stock, Fernet Stock Citrus, které se na celkové produkci společnosti podílejí přibližně 65 procenty. Listopad a prosinec jsou díky předvánočním nákupům nejsilnější měsíce, takže očekáváme, že rekord zlomíme, uvedl generální ředitel Martin Petrášek. V roce 2000 dosáhla firma bez započítání spotřební daně obratu 1,512 miliardy korun a čistého zisku 372 miliónů korun. Majoritním vlastníkem společnosti je přední evropský výrobce lihovin a ovocných šťáv, koncern Eckes.
Další články v kategorii Potravinářství
- Pivovar Strakonice prodal meziročně více piva, letos investoval i do automatizace chlazení (25.12.2025)
- ČSÚ: Živý kapr letos stojí 126,23 koruny za kilogram, mírně víc než loni (24.12.2025)
- Vláda souhlasí se záměrem obnovit daňové zvýhodnění vína, zákon připraví vlastní (23.12.2025)
- Čína zavádí vysoká cla na mléčné výrobky z EU, podle Bruselu neoprávněně (23.12.2025)
- Mýty italské kuchyně. Historik bourá legendy o ikonických pokrmech, čelí výhrůžkám (23.12.2025)
- Pavel Vacek: Kapr je jednička, sváteční polévky střídáme (23.12.2025)
- Potravinářská inspekce zjistila v tržní síti masné konzervy z dovozu falšované sníženým obsahem masa a s nedeklarovaným alergenem (23.12.2025)
- Zvěřina ze střediska na Mostecku táhne, zájem je o divočáka na guláš (22.12.2025)
- Peněženku moc nešetří, čas ale ano. Češi cukroví čím dál víc kupují (22.12.2025)
- Předvánoční víkend někteří věnují uzení masa (22.12.2025)

Tweet



