Stoupající stupeň soběstačnosti v produkci biopotravin ve Velké Británii
16.01.2004 | ÚZPI
Téměř 100 % ekologického hovězího masa ve Velké Británii je tuzemské produkce. Během tří let se trh s ekologickým mlékem ve Velké Británii zdevítinásobil, dosvědčuje zpráva organizace Soil Association k výsledkům roku 2002. Do roku 2006 se má však dosavadní převis odstranit, například větším zpracováním na sýr. Dovozy masa klesly ze 40 % na 25 %. Firmy Sainsbury's, Waitrose a Marks & Spencer mezitím nabízejí téměř 100 % ekologického hovězího masa ze Spojeného království. Významné nárůsty lze zaznamenat ve změnách orné půdy (+68 %), ploch pro pěstování zeleniny (+ 54 %) a ovoce (+ 96 %). Velká Británie představuje po USA a Německu třetí největší trh s ekologickými potravinami.
Další články v kategorii Potravinářství
- Pivovar Strakonice prodal meziročně více piva, letos investoval i do automatizace chlazení (25.12.2025)
- ČSÚ: Živý kapr letos stojí 126,23 koruny za kilogram, mírně víc než loni (24.12.2025)
- Vláda souhlasí se záměrem obnovit daňové zvýhodnění vína, zákon připraví vlastní (23.12.2025)
- Čína zavádí vysoká cla na mléčné výrobky z EU, podle Bruselu neoprávněně (23.12.2025)
- Mýty italské kuchyně. Historik bourá legendy o ikonických pokrmech, čelí výhrůžkám (23.12.2025)
- Pavel Vacek: Kapr je jednička, sváteční polévky střídáme (23.12.2025)
- Potravinářská inspekce zjistila v tržní síti masné konzervy z dovozu falšované sníženým obsahem masa a s nedeklarovaným alergenem (23.12.2025)
- Zvěřina ze střediska na Mostecku táhne, zájem je o divočáka na guláš (22.12.2025)
- Peněženku moc nešetří, čas ale ano. Češi cukroví čím dál víc kupují (22.12.2025)
- Předvánoční víkend někteří věnují uzení masa (22.12.2025)

Tweet



