Strakonice chtějí úvěr, aby mohly koupit pivovar
01.10.2003 | Právo
Město Strakonice se rozhodlo získat úvěr ve výši 50 miliónů korun, aby se mohlo ucházet o koupi místního pivovaru. Ten je vedle Budějovického Budvaru posledním pivovarem na jihu Čech dosud vlastněným státem a současně nejstarším výrobním podnikem ve městě. Radní už vypsali výběrové řízení na poskytovatele úvěru a oslovili pět bankovních ústavů, aby městu předložily své nabídky. Výsledek výběru by měli dostat zastupitelé na stůl 15. října. O termínu privatizace pivovaru sice zatím ještě není rozhodnuto, ale podle strakonického místostarosty Pavla Pavla (ODS) je doslova na spadnutí. Ačkoli město projednává padesátimiliónový úvěr, rozhodně to neznamená, že taková bude i kupní cena. Ta bude vycházet především ze stavebního stavu pivovaru a z jeho hospodářských výsledků. "Důvodů, proč chceme pivovar získat do svého vlastnictví, je hned několik. Je zde zaměstnáno téměř 80 lidí a je to významný celoroční odběratel tepla z naší teplárny. Jeho areál patří do města, a proto nechceme, aby ho někdo uzavřel, nebo z něj udělal třeba skladové prostory. V západní Evropě je záchrana malých pivovarů běžným trendem," řekl Právu Pavel. Město chce získat pivovar formou přímého prodeje, přičemž z dřívějšího vyjádření ministra financí Bohuslava Sobotky (ČSSD) by Strakonice měly zaplatit najednou celou kupní cenu jako jakýkoli jiný nabyvatel. Stát si pak chce ponechat předkupní právo v případě, že by město chtělo pivovar prodat. "Rozhodně nechceme s pivovarem spekulovat. Domníváme se, že je schopný hospodařit se ziskem. Město je prakticky nezadlužené, a proto si úvěr v této výši může bez obav dovolit," konstatoval místostarosta. Strakonický pivovar, jehož historie se začala psát už v roce 1649, je v současné době posledním závodem státního podniku Pivovary České Budějovice. Jeho privatizaci protahovaly soudní spory s právovárečníky, kteří ale restituční nárok na podnik nezískali. Ještě na počátku devadesátých let pivovar vyráběl ročně okolo 220 tisíc hektolitrů piva, v současné době představuje jeho roční výstav přibližně devadesát pět tisíc hektolitrů. Zhruba osmdesát pět procent celkové produkce tvoří desetistupňové pivo Nektar.
Další články v kategorii Potravinářství
- Ceny potravin v roce 2026: Levné máslo a brambory, zdraží káva či kakao (26.12.2025)
- Pivovar Strakonice prodal meziročně více piva, letos investoval i do automatizace chlazení (25.12.2025)
- ČSÚ: Živý kapr letos stojí 126,23 koruny za kilogram, mírně víc než loni (24.12.2025)
- Vláda souhlasí se záměrem obnovit daňové zvýhodnění vína, zákon připraví vlastní (23.12.2025)
- Čína zavádí vysoká cla na mléčné výrobky z EU, podle Bruselu neoprávněně (23.12.2025)
- Mýty italské kuchyně. Historik bourá legendy o ikonických pokrmech, čelí výhrůžkám (23.12.2025)
- Pavel Vacek: Kapr je jednička, sváteční polévky střídáme (23.12.2025)
- Potravinářská inspekce zjistila v tržní síti masné konzervy z dovozu falšované sníženým obsahem masa a s nedeklarovaným alergenem (23.12.2025)
- Zvěřina ze střediska na Mostecku táhne, zájem je o divočáka na guláš (22.12.2025)
- Peněženku moc nešetří, čas ale ano. Češi cukroví čím dál víc kupují (22.12.2025)

Tweet



