Stúpa výroba cukru
24.10.2001 | Hospodárske noviny
Napriek nižšej zberovej ploche by mala tohtoročná produkcia cukrovej repy v porovnaní s minulým rokom vzrásť z 961 tis. ton na 1,293 mil. ton. Zberová plocha s cukrovou repou pritom klesla medziročne o 1,3 tis. ha na celkovú úroveň 30,9 tis. ha. Oproti tomu priemerné hektárové výnosy vzrastú podľa predpokladov z 30,4 na 41,8 tony z hektára. Výroba cukru by tak mala v tohtoročnej kampani dosiahnuť asi 160 tis. ton, kým v uplynulej kampani to bolo len 128,8 tis. ton. Vyplýva to z Komoditnej situačnej a výhľadovej správy, ktorú vypracovala Eva Meravá z Výskumného ústavu ekonomiky poľnohospodárstva a potravinárstva. Na rok 2001 je pritom medzi spracovateľmi a odberateľmi repy dohodnutá cena 1 100 Sk/t pri 16-percentnej cukornatosti, čo je medziročný nárast takmer 11 %. Cukornatosť však bude pod vplyvom nepriaznivého vývoja počasia podľa predpokladov len 15,8 %.
Další články v kategorii Potravinářství
- Vláda souhlasí se záměrem obnovit daňové zvýhodnění vína, zákon připraví vlastní (23.12.2025)
- Čína zavádí vysoká cla na mléčné výrobky z EU, podle Bruselu neoprávněně (23.12.2025)
- Mýty italské kuchyně. Historik bourá legendy o ikonických pokrmech, čelí výhrůžkám (23.12.2025)
- Pavel Vacek: Kapr je jednička, sváteční polévky střídáme (23.12.2025)
- Potravinářská inspekce zjistila v tržní síti masné konzervy z dovozu falšované sníženým obsahem masa a s nedeklarovaným alergenem (23.12.2025)
- Zvěřina ze střediska na Mostecku táhne, zájem je o divočáka na guláš (22.12.2025)
- Peněženku moc nešetří, čas ale ano. Češi cukroví čím dál víc kupují (22.12.2025)
- Předvánoční víkend někteří věnují uzení masa (22.12.2025)
- Rybáři rozvážejí ze sádek v Chropyni desítky tun kaprů pro vánoční trh (22.12.2025)
- Mléčné výrobky snižují riziko demence. Vědci sestavili seznam vhodných produktů (22.12.2025)

Tweet



