Svatomartinského vína bude víc, otevře se za měsíc
12.10.2006 | Mladá fronta Dnes
Zhruba 350 tisíc lahví, tedy dvojnásobek loňského množství, letos vyrobí čeští a moravští vinaři pod značkou Svatomartinské. Do doby, než se 11. listopadu otevřou první lahve vína vyrobeného z letos sklizených hroznů vybraných odrůd, zbývá přesně měsíc. "Do marketingové podpory pití mladých vín dává letos Vinařský fond pět milionů korun. Za ty by se měly pořídit například letáky, plakáty, stojánky na stoly v restauracích a vlajkoslávy do vinoték," informoval ředitel Národního vinařského centra ve Valticích Pavel Krška.
Vína, která se budou moci prodávat s označením svatomartinské (to bude mít jednotnou záklopku na hrdle s logem svatého Martina na bílém koni a stejné logo bude obsahovat i etiketa), nejprve musí schválit odborná komise. Ta mimo jiné vyhodnotí i charakter přihlášených vín. Měla by být ovocitá, lehká, dobře pitelná s obsahem alkoholu u bílých do dvanácti a u růžových a červených do třinácti procent.
Podle Kršky letošní klimatické podmínky dávají skvělé předpoklady pro to, aby vinaři vyrobili velice dobrá vína. To potvrzuje i vinař Vladimír Šabata z Rakvic, který letos vyrábí bílé svatomartinské z odrůdy müller thurgau a růžové a červené ze svatovavřineckého. Svatomartinské víno se doporučuje vypít do Nového roku. Vhodným pokrmem k němu je svatomartinská husa, ale také husí játra, plněné kuře, martinské koláče či posvícenské koblihy.
Pod značkou Svatomartinské lze vyrábět tato vína: | |
bílé | odrůdy müller-thurgau a veltlínské červené ranézelenkavě-žlutá barva, svěží ovocité víno s příjemným charakterem primárního aroma ve vůni, vyvážený obsah kyselin a cukrů; možný mírný obsah CO2 |
růžové | odrůdy modrý portugal a svatovavřineckésvěží, ovocitý charakter, růžová nebo cibulová barva, umírněný obsah tříslovin, příjemná kyselina; mírný obsah CO2 |
červené | odrůdy modrý portugal a svatovavřinecképříjemná rubínová či granátová barva, svěží ovocitá či květinová vůně, chuť hebká, sametová, vyrovnaná, nerušená ostrou kyselinou; možný mírný obsah CO2 |
Další články v kategorii Potravinářství
- ČOI ve třetím čtvrtletí odhalila 292 případů prodeje alkoholu nezletilým (12.12.2025)
- Testovali jsme v laboratoři croissanty z Česka a Německa. Výsledky Čechy překvapí (12.12.2025)
- Albert i před letošními Vánoci podporuje zaměstnance v prodejnách příspěvkem a dalšími benefity (12.12.2025)
- Tradice, know-how i suroviny. Filipíny se otevírají českým pivovarníkům (12.12.2025)
- Potravináři: Nový cíl EU ke snížení množství potravinového odpadu je nesmyslný (11.12.2025)
- Česká vejce podraží. Chovatelé se kvůli rušení klecových chovů bojí konkurence (11.12.2025)
- Kapusta má téměř tolik železa jako maso. Využijte její potenciál (11.12.2025)
- SVS nařídila stáhnout z trhu chlazená kuřata z Francie s obsahem salmonel (11.12.2025)
- Pokles cen másla způsobuje hlavně přebytek mléka a jeho zlevnění (09.12.2025)
- Výrobci uzenin Steinex a Steinhauser se spojili, firma pořizuje nové výrobní technologie (09.12.2025)

Tweet



