Světové ceny potravin v dubnu poprvé za rok meziměsíčně stouply

Světové ceny potravin se v dubnu kvůli zdražení cukru a masa poprvé za rok meziměsíčně zvýšily, v meziročním srovnání však vykázaly pokles téměř o 20 procent. Vyplývá to z zprávy Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO).

Index FAO, který sleduje ceny obilovin, rostlinných olejů, mléčných výrobků, masa a cukru na mezinárodních trzích, v dubnu meziměsíčně vzrostl o 0,6 procenta na 127,2 bodu. Proti loňskému dubnu je ale nižší o 19,7 procenta.

"Protože ekonomiky se zotavují z výrazného útlumu, poptávka se bude zvyšovat, což bude vytvářet tlak na růst cen potravin," uvedl hlavní ekonom FAO Maximo Torero. Upozornil, že k odvrácení výrazného růstu cen pšenice a kukuřice je klíčové prodloužení dohody umožňující vývoz ukrajinského obilí přes Černé moře.

Výrazný meziměsíční nárůst v dubnu vykázaly ceny cukru, jejichž index vzrostl o 17,6 procenta a dostal se na nejvyšší úroveň od října 2011. K růstu přispěly zhoršené vyhlídky na produkci.

Ceny masa se v dubnu zvýšily o 1,3 procenta, zejména kvůli zdražení vepřového. Ceny obilovin i mléčných výrobků se však o 1,7 procenta snížil, ceny rostlinných olejů klesly o 1,3 procenta.

Autor: ČTK

 

Tisk

Další články v kategorii Potravinářství

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info