Svijany mohou vařit o čtvrtinu více piva
09.07.2003 | Mladá fronta Dnes
Až sto sedmdesát tisíc hektolitrů piva může od konce června za rok uvařit svijanský pivovar. Do rozšíření kapacit investoval téměř 28 milionů korun, čtvrtinu nákladů přitom zaplatila Evropská unie prostřednictvím programu Sapard. „Koupili jsme pět nových kádí na kvašení a dvanáct tanků do ležáckých sklepů,“ vypočetl hlavní letošní investice ředitel František Horák. Kapacita pivovaru se tak zvýšila o čtvrtinu a Svijanští tak mohou zvládnout zájem zákazníků o jejich pivo.Za první pololetí uvařil pivovar 74,6 tisíc hektolitrů piva, meziročně tak zvýšil svůj odbyt o téměř pětinu. „Dodáváme již do 650 hospod a dalších osm set odběratelů máme v maloobchodech,“ dodal Horák. Pivovar chce zůstat i nadále hlavně regionálním pivovarem. „Nebráníme se expanzi i dál, ale naše hlavní odbytiště bude stále hlavně v okolí,“ nastínil strategii ředitel. Letos předpokládá, že výstav poprvé v historii pivovaru dosáhne 150 tisíc hektolitrů.Nové zařízení splňuje bez problémů všechny evropské normy, pivovar ještě letos investuje dalších dvanáct milionů korun do další modernizace výroby, aby splňoval po vstupu do Evropské unie i nejpřísnější nařízení. Po odstranění celních bariér chce pivovar proniknout i na blízký německý a polský trh. „Do Německa trošku piva dodáváme, ale je to velmi administrativně náročné. To vše po začlenění odpadne,“ podotkl Horák.
Další články v kategorii Potravinářství
- Ceny potravin v roce 2026: Levné máslo a brambory, zdraží káva či kakao (26.12.2025)
- Pivovar Strakonice prodal meziročně více piva, letos investoval i do automatizace chlazení (25.12.2025)
- ČSÚ: Živý kapr letos stojí 126,23 koruny za kilogram, mírně víc než loni (24.12.2025)
- Vláda souhlasí se záměrem obnovit daňové zvýhodnění vína, zákon připraví vlastní (23.12.2025)
- Čína zavádí vysoká cla na mléčné výrobky z EU, podle Bruselu neoprávněně (23.12.2025)
- Mýty italské kuchyně. Historik bourá legendy o ikonických pokrmech, čelí výhrůžkám (23.12.2025)
- Pavel Vacek: Kapr je jednička, sváteční polévky střídáme (23.12.2025)
- Potravinářská inspekce zjistila v tržní síti masné konzervy z dovozu falšované sníženým obsahem masa a s nedeklarovaným alergenem (23.12.2025)
- Zvěřina ze střediska na Mostecku táhne, zájem je o divočáka na guláš (22.12.2025)
- Peněženku moc nešetří, čas ale ano. Češi cukroví čím dál víc kupují (22.12.2025)

Tweet



