Svijany mohou vařit o čtvrtinu více piva

Až sto sedmdesát tisíc hektolitrů piva může od konce června za rok uvařit svijanský pivovar. Do rozšíření kapacit investoval téměř 28 milionů korun, čtvrtinu nákladů přitom zaplatila Evropská unie prostřednictvím programu Sapard. „Koupili jsme pět nových kádí na kvašení a dvanáct tanků do ležáckých sklepů,“ vypočetl hlavní letošní investice ředitel František Horák. Kapacita pivovaru se tak zvýšila o čtvrtinu a Svijanští tak mohou zvládnout zájem zákazníků o jejich pivo.Za první pololetí uvařil pivovar 74,6 tisíc hektolitrů piva, meziročně tak zvýšil svůj odbyt o téměř pětinu. „Dodáváme již do 650 hospod a dalších osm set odběratelů máme v maloobchodech,“ dodal Horák. Pivovar chce zůstat i nadále hlavně regionálním pivovarem. „Nebráníme se expanzi i dál, ale naše hlavní odbytiště bude stále hlavně v okolí,“ nastínil strategii ředitel. Letos předpokládá, že výstav poprvé v historii pivovaru dosáhne 150 tisíc hektolitrů.Nové zařízení splňuje bez problémů všechny evropské normy, pivovar ještě letos investuje dalších dvanáct milionů korun do další modernizace výroby, aby splňoval po vstupu do Evropské unie i nejpřísnější nařízení. Po odstranění celních bariér chce pivovar proniknout i na blízký německý a polský trh. „Do Německa trošku piva dodáváme, ale je to velmi administrativně náročné. To vše po začlenění odpadne,“ podotkl Horák.

Tisk

Další články v kategorii Potravinářství

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info