SVS: Kontrolujeme i křepelčí vejce
05.11.2007 | Agris
Přestože jsou křepelčí vejce v tuzemsku prakticky okrajová komodita, je podle mluvčího Státní veterinární správy ČR (SVS) Josefa Dubna potvrdit, že v poslední době stávají kvůli svým nepopiratelným dietetickým kvalitám stále žádanější.
Vejce japonských křepelek jsou podle jeho údajů asi 4 až 5krát menší než slepičí, mají vysoký obsah například hořčíku, železa, fosforu, vápníku, zinku, mědi ale i vitamínů. Samozřejmě obsahují i hodnotné bílkoviny. Tato malá vejce údajně obsahují specificky účinné látky, ceněné hlavně pro příznivé působení na omezení chorob kardiovaskulárního systému, cukrovky, chorob trávícího ústrojí i jako podpůrný prostředek při léčení chorob dýchacího ústrojí a nervového systému. Mají mít vliv i na imunitní systém člověka a údajně i na potenci mužů.
Jako potravina živočišného původu jsou i křepelčí vejce předmětem kontroly orgány státního veterinárního dozoru. Bohužel v posledních dnech byl u produkce dvou chovatelů křepelek v Praze zjištěn ve vejcích těchto malých ptáků nepovolený obsah narazinu a nikarbazinu. Následovalo okamžité opatření - neuvolnění do tržní sítě a stažení závadné šarže ze skladů, aby se do tržní sítě nemohlo nic zdraví člověka ohrožujícího dostat. Celkem bylo vyloučeno zhruba 5 000 vajec.
Na základě vyšetření bylo prokázáno, že zdrojem nepovolených látek bylo podávané krmivo. U dotyčného chovatele Městská veterinární správa v Praze nařídila veterinární opatření, které spočívá v neškodném odstranění závadných vajec a krmiva. Vejce z následné produkce budou moci být uvolňována do tržní sítě až na základě vyhovujících laboratorních vyšetření.
Z uvedeného vyplývá, že spotřebitelé si mohou i na tomto případě dobře uvědomit, že orgánům státního veterinárního dozoru nezůstane nic utajeno, a že jeho cílem je dozírat na to, aby potraviny živočišného původu uváděné do tržní sítě byly zdravotně nezávadné.
Další články v kategorii Potravinářství
- Pivovar Strakonice prodal meziročně více piva, letos investoval i do automatizace chlazení (25.12.2025)
- ČSÚ: Živý kapr letos stojí 126,23 koruny za kilogram, mírně víc než loni (24.12.2025)
- Vláda souhlasí se záměrem obnovit daňové zvýhodnění vína, zákon připraví vlastní (23.12.2025)
- Čína zavádí vysoká cla na mléčné výrobky z EU, podle Bruselu neoprávněně (23.12.2025)
- Mýty italské kuchyně. Historik bourá legendy o ikonických pokrmech, čelí výhrůžkám (23.12.2025)
- Pavel Vacek: Kapr je jednička, sváteční polévky střídáme (23.12.2025)
- Potravinářská inspekce zjistila v tržní síti masné konzervy z dovozu falšované sníženým obsahem masa a s nedeklarovaným alergenem (23.12.2025)
- Zvěřina ze střediska na Mostecku táhne, zájem je o divočáka na guláš (22.12.2025)
- Peněženku moc nešetří, čas ale ano. Češi cukroví čím dál víc kupují (22.12.2025)
- Předvánoční víkend někteří věnují uzení masa (22.12.2025)

Tweet



