SVS: Kvůli novým veterinárním normám skončilo přes 500 provozů
09.01.2004 | Hospodářské noviny
Více než 500 potravinářských provozů, které zpracovávají živočišné produkty, zmizelo od Nového roku z trhu. Dnes to sdělila Státní veterinární správa, která hodnotila zhruba 4500 provozů v tuzemsku. Jatka, prodejny a malé výrobny nebyly schopny dostát novým veterinárním předpisům. Nesplnily zejména nároky na technologické vybavení, ale ani hygienické požadavky.
SVS přitom koncem listopadu odhadovala, že počet ukončených provozů bude o třetinu menší. Většinu z 543 uzavřených provozů nepovolili veterináři, šlo zejména o jatka a masné výrobny. Za celý loňský rok provoz ukončila téměř tisícovka provozoven. Podle veterinární správy ale nemusí být ortel definitivní.
Nevyhovující zpracovatel obdrží od správy předběžné opatření, které mu zakazuje vyrábět a uvádět výrobky do oběhu a ukládá mu formou závazného pokynu povinnost odstranit vyjmenované závady. Pokud zpracovatel závady odstraní a veterináři provoz schválí, může dále fungovat. "Možnost zlepšení tedy stále existuje, byť je v mnoha případech pouze hypotetická," uvedl tiskový mluvčí SVS Josef Duben.
Předseda Svazu zpracovatelů masa Ladislav Steinhauser již dříve odhadl, že se v masném průmyslu zavře necelých deset procent provozů. Podniky se podle něj začnou více specializovat. Firma například ukončí činnost jatek a zaměří se na masnou výrobu, řekl. Evropská komise se v hodnotícím posudku, který zveřejnila počátkem listopadu, pozastavila nad neplněním požadavků hygienických směrnic unie stovkami potravinářských provozů v Česku, zejména zpracovateli masa a mléka.
Ministerstvo zemědělství i Potravinářská komora reagovaly shodně tvrzením, že rozhodující potravinářské podniky budou na vstup do EU připraveny a splní požadované standardy.
Další články v kategorii Potravinářství
- Pivovar Strakonice prodal meziročně více piva, letos investoval i do automatizace chlazení (25.12.2025)
- ČSÚ: Živý kapr letos stojí 126,23 koruny za kilogram, mírně víc než loni (24.12.2025)
- Vláda souhlasí se záměrem obnovit daňové zvýhodnění vína, zákon připraví vlastní (23.12.2025)
- Čína zavádí vysoká cla na mléčné výrobky z EU, podle Bruselu neoprávněně (23.12.2025)
- Mýty italské kuchyně. Historik bourá legendy o ikonických pokrmech, čelí výhrůžkám (23.12.2025)
- Pavel Vacek: Kapr je jednička, sváteční polévky střídáme (23.12.2025)
- Potravinářská inspekce zjistila v tržní síti masné konzervy z dovozu falšované sníženým obsahem masa a s nedeklarovaným alergenem (23.12.2025)
- Zvěřina ze střediska na Mostecku táhne, zájem je o divočáka na guláš (22.12.2025)
- Peněženku moc nešetří, čas ale ano. Češi cukroví čím dál víc kupují (22.12.2025)
- Předvánoční víkend někteří věnují uzení masa (22.12.2025)

Tweet



